SLATKE PRIČE

Iz bakine kuhinje: Sočni biskvit od limuna i bazge – može li bolja kombinacija u svibnju?

10.05.2022.
u 07:30

Ovih ćete dana zasigurno krenuti u potragu za najtraženijim cvjetovima u svibnju. Znajte da je važno ubirati cvjetove s biljaka koje su udaljene od poljoprivrednih površina te tako nisu izložene otrovima koji se raspršuju prilikom prskanja usjeva.

Bazga je grmolika biljka za koju bi svatko poželio da raste pokraj njegove kuće. Ne bez razloga jer je ona stoljećima jamčila dobro zdravlje svima koji su je upotrebljavali u kućanstvu, bilo kao čaj, sirup ili na neki drugi način. Mi smo se odlučili za ovaj famozni kolač!

Sočni biskvit od limuna i bazge

Sastojci za biskvit

1,5 šalica brašna

2 žličice praška za pecivo

1/2 žličice soli

1 šalica kiselog vrhnja

1,3 šalica šećera, podijelite

3 jaja ribana korica

3 limuna

1 žlica likera od bazge

1/2 šalice biljnog ulja

1/3 šalice svježe cijeđenog limunova soka

Za glazuru:

1 šalica šećera u prahu

2,5 žlice likera od bazge

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Podmažite standardnu posudu za kruh i obložite je papirom za pečenje.

U posudi za miješanje pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi umutite kiselo vrhnje, 1 šalicu šećera, jaja, koricu limuna i liker dok smjesa ne postane glatka. Smjesu brašna dodajte mokrim sastojcima i miješajte dok se sve ne sjedini. Dodajte ulje i umutite da dobijete glatko tijesto pa ga izlijte u posudu za pečenje.

Pecite 60 minuta ili dok se površina ne zazlati i ispuca na vrhu.

Ostavite biskvit da se ohladi 10 minuta prije nego ćete ga izvaditi iz posude. Za to vrijeme u manjoj posudi na srednje jakoj vatri umutite preostali šećer i limunov sok. Kuhajte dok se šećer potpuno ne otopi.

Kad se kolač ohladi, izvadite ga iz posude i stavite na rešetku za hlađenje. Čačkalicom izbodite male rupe po cijelom vrhu i bočnim stranama. Kolač ravnomjerno prelijte smjesom šećera i likera pa ostavite da se upije dok se kolač hladi.

Kad se kolač ohladi, umutite šećer u prahu i liker dok ne dobijete gustu glazuru. Prelijte kolač glazurom, ukrasite cvjetovima bazge i poslužite. 

Liker od bazge

Sastojci:

750 ml vode

10 cvjetova bazge

750 g šećera limuntus, po želji i potrebi

1 l rakije ili nekog drugog jačeg alkohola

Priprema:

Cvjetove bazge potopite u vodu, neka stoje 24 sata, a poželjno je i dulje od toga. Procijedite tekućinu kroz gazu, umiješajte šećer i limuntus ako ga koristite. Prokuhajte smjesu, kad provrije skidajte s površine pjenu. Dovoljno je da kipi otprilike 15 minuta. Kad se ohladi, pomiješajte je s alkoholom i napunite boce.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?