Priča obitelji Ramljak iz SBŽ-a

Ivo već 35 godina živi s bubregom brata Miroslava

23.08.2022.
u 18:52

Članovi Ivine obitelji bili su zatečeni kada su saznali za njegovu bolest. To su bili teški dani za obitelj Ramljak, ali su znali da rješenje postoji

Miroslav Ramljak svome je bratu Ivi prije 35 godina donirao bubreg "podarivši" mu tako novi život. Obojica njih zalažu se za podizanje svijesti o važnosti transplantacije organa, piše Večernji list BiH.

Obavljena 1987.

Kada je stariji brat Ivo u 32. godini života obolio od teške kronične bubrežne bolesti, jedan od načina rješavanja njegova zdravstvenog problema bilo je i presađivanje bubrega. No, u to vrijeme transplantacije nisu bile baš toliko česte.

Članovi Ivine obitelji bili su zatečeni kada su saznali za njegovu bolest. To su bili teški dani za obitelj Ramljak, ali su znali da rješenje postoji. To im je tada davalo kakvu-takvu nadu da će netko iz obitelji biti podoban i zdrav kako bi mogao biti donor bubrega oboljelom Ivi kako bi ga spasio liječenja dijalizom i produljio mu život.

Nakon rutinskih kontrola ispostavilo se da će donor biti njegov mlađi brat Miroslav koji je tada imao nepunih 27 godina, kao najpodobniji i najzdraviji, a čije se tkivo nakon tipizacije gotovo idealno podudarilo s Ivinim.

Transplantacija bubrega obavljena je 10. ožujka davne 1987. godine u Kliničkome bolničkom centru Zagreb, a braća Ivo i Miroslav Ramljak i nakon gotovo četiri desetljeća i dalje žive svoje posve normalne obiteljske živote. I jedan i drugi članovi su Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Srednjobosanske županije.

- Poanta i poruka priče jest - budi donator, spasi nekoga ako je bubrežni ili jetreni bolesnik, daruj dio sebe. Osoba koja je zdrava i koja je donor ne gubi ništa, a osoba koja dobije organ, bubreg ili dio jetre dobiva sve, ozdravljenje, novi život i životnu radost. Ramljaci su svima nama primjer dobrote, bratske i ljudske ljubavi, brata prema bratu i čovjeka prema čovjeku.

Zato, budi donor, daruj nadu - poručio je Tomislav Žuljević, predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Srednjobosanske županije koji je, inače, i na čelu Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije Bosne i Hercegovine.

Pandemija zaustavila zahvate

Inače, iz te udruge stalno apeliraju na potrebu obavljanja transplantacija i u Bosni i Hercegovini. Samo u Federaciji Bosne i Hercegovine na hemodijalizi je 2000 bubrežnih bolesnika, od kojih bi jedna trećina njih mogla biti transplantirana. Nažalost, neki od njih umiru čekajući presađivanje organa, a pandemija je u BiH u potpunosti zaustavila presađivanje organa. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije