“Eagle Technology” proizvodi za pomorsku industriju i velike rashladne sustave

Ivo Klarić vratio se u rodno Žepče i pokrenuo proizvodnju milijunskih strojeva za Skandinaviju, Kanadu...

09.05.2019.
u 21:00

U najvećoj poslovnoj zoni “Polja” Žepče otvorena je tvornica kompanije “Eagle Technology” koja je dio norveške korporacije “Eagle Technology AS”, a proizvodi strojeve za pomorsku industriju specijalizirane za pročišćavanje zemlje i vode od zagađivača teškim mazivima - sirovom naftom te rashladne sustave za velike industrijske hale, piše Večernji list BiH.

Dio velike priče

Svečanosti su nazočili brojni gospodarstvenici, prvi ljudi kompanije “Tehnoterm” iz Norveške Pål Myklebust, predsjednik Uprave i većinski vlasnik matične norveške kompanije “Eagle Technology”, izvršni direktor Roj Moberg i prvi osnivač kompanije Ajvar Myklebust... Zahvalili su direktoru Ivi Klariću i njegovu timu koji je u nepune dvije godine završio poslove oko izgradnje poslovnog objekta, a istodobno i radio na proizvodnji strojeva. Zahvalili su i općinskom načelniku Mati Zovki i njegovu timu.

- Zahvaljujem Ivi na odluci da svoj san podijeli s nama i omogući nam da budemo dio velike priče, ne samo na Balkanu nego i šire. Riječ je o mladom inženjeru koji je došao u Norvešku davne 1997. s ruksakom na leđima i prve mjesece proveo u centrima za izbjeglice nakon čega je krenuo u osvajanje znanja na norveškim sveučilištima da bi se 2001. prijavio na natječaj za posao u “Tehnotermu” Norveška. Tu je ostao punih 16 godina - kazao je Myklebust.

Znanje i sposobnost

Priču o mladom Ivi Klariću ispričao je i Moberg. Kao inženjer rashladne tehnike, Klarić je pokazao znanje i sposobnost za samostalni rad u području inovacija. Do tada je “Tehnoterm” radio samo na poslovima projektiranja i crtanja da bi 2016. odlučio otvoriti novu tvornicu u Kini, a povjerenje je dao mladom Klariću. No, želja da se vrati u svoj kraj i doprinese njegovu razvoju bila je jača i 2017. odlučuje se za povratak u Žepče, kao direktor buduće sestrinske tvrtke iz Norveške, a već 2018. je počela i proizvodnja. Načelnik Zovko nije krio zadovoljstvo što su za kratko vrijeme završeni svi radovi oko izgradnje poslovne hale te je obećao daljnju pomoć. - Za općinu Žepče i stanovnike sretan je dan jer slavimo početak rada jedne od prosperitetnih kompanija. Kao prvi čovjek općine presretan sam što smo bili u prigodi doprinijeti realizaciji vaših planova o izgradnji tvornice u Žepču. Hvala vam - kazao je Zovko i posebno zahvalio sugrađaninu Ivi Klariću koji nije zaboravio svoj kraj ni onda kada je otišao trbuhom za kruhom. Tvornica u Žepču izgrađena je na 2400 kvadrata, zapošljava oko 30 mladih, najviše inženjera strojarstva i elektrostruke koji već imaju zapažene uspjehe u osmišljavanju i izvedbi cjelovitih inovativnih i integriranih rješenja. To je i razlog zbog kojeg su u Norveškoj odlučili da tvrtka iz Žepča bude nositelj proizvodnje za sve sestrinske tvrtke te poslovne partnere i kupce iz grupacije nafte, plina i ribarske industrije. U planu je zapošljavanje novih radnika, najviše inženjera. Godišnje u Žepču proizvedu do tri stroja za prečišćavanje i do 20 rashladnih sustava milijunske vrijednosti za Skandinaviju, Brazil i Kanadu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?