Obitelj podnijela žalbu

Ivica Leutar: Iza prikrivanja ubojica moga oca stoje tajna služba i vrh države BiH

02.10.2021.
u 10:23

Pod oznakom AP-1220-20 Veliko vijeće Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u utorak, 5. listopada, trebalo bi razmatrati žalbu Ivice Leutara, sina pokojnog doministra unutarnjih poslova FBiH koji je ubijen u središtu Sarajeva u atentatu autobombom 1999. godine, ekskluzivno donosi Večernji list BiH. Sin pokojnog Leutara Ivica u žalbi je naveo kako je na njegova oca Jozu izveden politički atentat 16. ožujka 1999. godine, od čijih je posljedica preminuo dvanaest dana kasnije. On u žalbi ističe kako vlasti nisu provele učinkovitu istragu ni privele licu pravde ubojice njegova oca. Ovom žalbom upućuje se na ozbiljno kršenja prava i temeljnih sloboda koje štiti Ustav ili međunarodni dokumenti koji se primjenjuju u BiH te se činjenično potkrepljuje tvrdnja o postojanju kršenja prava zaštićenih Ustavom. Također, podnositelj žalbe smatra da je smrću svoga oca pretrpio, kao oštećeni, značajniju štetu u poštivanju ljudskih prava zajamčenih Ustavom BiH. Pri tome se u žalbi pozvalo na tri presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu kojima su Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Turska kažnjene zbog nedjelotvorne istrage slučajeva ubojstva. Objašnjeno je kako su tijekom istrage i sudskog procesa za ubojstvo Leutara napravljeni brojni propusti. Pri tome je u žalbi navedeno da nadležno Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu ni policijske agencije koje su radile na ovoj istrazi “nisu poduzeli dovoljne mjere koje su nužne u rasvjetljavanju ovog kaznenog djela”.

Za Ivicu Leutara nema dvojbe tko stoji iza ubojstva njegova oca koji je preminuo desetak dana nakon atentata.

- Krenut ću od kraja. Trebalo bi samo analizirati tko je isplaćivao novac zaštićenom svjedoku, kako su ljudi privođeni, kako se cijeli proces vodio, a napose kako se i dandanas cijeli slučaj prikriva. Oni ne žele to ni dandanas analizirati. Činjenica je da tadašnji, ali i sadašnji sami vrh sigurnosne službe, uz potporu vrha države, stoji iza svega te da i danas sve prikriva. To je nemoguće drukčije objasniti. U privatnim razgovorima sa mnom takvoga su stava bili i stranci. To je polazišna i završna točka - ističe za Večernji list Ivica Leutar. U prvoj istrazi potpuno je odbačen iskaz svjedoka Armana Jašarevića koji je za atentat optužio bošnjački politički vrh.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Komentara 1

AL
Alle
18:47 02.10.2021.

Pa to i vrabci po Sarajevu pjevaju, svi znaju osim "zbunjenih" sudaca :(

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?