sastanak

Ivanić - Ivanov: Odnosi BiH i Makedonije najbolјi u regiji

aasd
20.04.2017.
u 14:46

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i predsjednik Republike Makedonije Gjorge Ivanov posjetili su danas Privredni forum BiH i Makedonije koji se, u okviru zslužbene posjete delegacije BiH Republici Makedoniji, održava u Skoplјu

U obraćanju privrednicima i poslovnim lјudima BiH i Makedonije, Ivanić i Ivanov poručili su da su odnosi BiH i Makedonije najbolјi u regiji, ali da je ekonomsku suradnju dviju zemalja neophodno podići na još viši nivo.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH rekao je da je, osim političkog, neophodno stvoriti i pozitivan poslovni ambijent u obje zemlјe, u kojem će se privrednici osjećati sigurno i koji će privući nove investitore.

- Obaveza političara je da, osim strogo političkih tema, uradimo sve da olakšamo život privrednicima i stvorimo uslove za razvoj privrede. Bez ekonomskog razvoja nema ni dugoročne političke stabilnosti. Poslovni lјudi moraju da osjete jasne efekte i da ostvaruju profit, jer je samo tako moguće stvoriti i uslove za bolјi i kvalitetniji život građana - rekao je Ivanić.

On je podsjetio na poslijeratnu situaciju u BiH, kada je BiH imala problem općeg imidža zbog kojeg nije bilo nikakvih ulaganja.

- Pozitivno je ipak to što, iako ulagači teško dolaze, kad dođu rijetko napuštaju BiH. Ako svi istinski damo sve od sebe, moguće je napraviti dobar ambijent. Zadovolјstvo mi je je što imam priliku da vidim ovakav skup i očekujem da rezultat ovog privrednog foruma bude unapređenje prvenstveno vaše međusobne poslovne suradnje, od čega će automatski i naše dvije zemlјe imati korist - poručio je predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Predsjednik R Makedonije rekao je da su odnosi BiH i Makedonije prijatelјski. Dodao je da se u vanjskotrgovinskoj razmjeni Makedonije BiH nalazi na 20. mjestu.

- Imajući u vidu nivo političke i kulturne suradnje, neshvatlјivo je kako dvije toliko prostorno i kulturno bliske države mogu da imaju tako nizak nivo ekonomske suradnje. Zato smo danas tu, da pojačamo suradnju i da naša ekonomija i građani od toga imaju korist - rekao je Ivanov u obraćanju privrednicima.

Na Privrednom forumu u Skoplјu sudjeluje 11 kompanija iz BiH i 35 iz Makedonije. Forumu prisustvuju i predstavnici Vanjskotrgovinske komore i Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA).

U okviru službene posjete delegacije BiH, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i zamjenik ministra vanjskih poslova Makedonije Ilija Isajlovski potpisali su Sporazum između Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Makedonije u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Sporazum će doprinijeti bržem procesu europskih integracija BiH, uz razmjenu znanja i iskustava sa Republikom Makedonijom i predstavlјa jednu od obaveza BiH iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Europskom unijom.

Na kraju službene posjete, Ivanov je s Ivanićem i delegacijom BiH obišao etno selo Neziri.

Ivanić je sinoć razgovarao u odvojenim susretima s predsjednikom Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoranom Zaevim i predsjednikom VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim. Delegacije su razgovarale o aktualnoj političkoj situaciji u dvije zemlјe i mogućnostima za razrješenje političke krize u Makedoniji.

Tijekom službene posjete, Ivanić je razgovarao s predsjednikom Republike Makedonije Gjorgem Ivanovim i predsjednikom Vlade Emilom Dimitrijevim.

U delegaciji BiH su, osim Ivanića, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, veleposlanica BiH u Republici Makedoniji Lepa Babić, kao i predstavnica Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH Andrijana Katić, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije