Naslovnica Vijesti

Ivanić i Dodik na istoj strani, a BiH se udaljava od članstva u NATO-u

09. siječnja 2017. u 07:00 0 komentara 1717 prikaza
Pogledajte galeriju 1/8

Pripadnici Trećeg pješačkog (RS) puka Oružanih snaga BiH ipak su jučer bili postrojeni u Banjoj Luci na početku obilježavanja Dana Republike Srpske, koji je osporio Ustavni sud BiH, piše Večernji list BiH.

Unutarnje stvari BiH

Vojnici iz ove pukovnije, njih 40, kao i Vojni orkestar Oružanih snaga, bili su postrojeni ispred mjesta na kojem su dužnosnici BiH i RS-a polagali vijence i odavali počast poginulim srpskim borcima. Nakon što su predali prijavak predsjedatelju Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću, povukli su se s ceremonije. Ivanić je nakon polaganja vijenaca izjavio kako je on naredio postrojavanje postrojbe, jer na to ima pravo, ali da ona neće sudjelovati u svečanoj smotri koja je za danas najavljena u Banjoj Luci.

- Član Predsjedništva BiH ima pravo na počasnu postrojbu kada god on odluči. U ovom slučaju sam odlučio ja, a ne oni. Ja sam odlučio imati počasnu postrojbu i njihova obveza je bila ispuniti moju naredbu. Sve radim vrlo svjesno, jer želim pokazati da u ovoj zemlji i na obilježavanju ovakvih datuma nema pokušaja discipliniranja i ako itko treba snositi odgovornost, onda sam to ja, izjavio je Ivanić. Dodao je kako jučerašnja događanja u Banjoj Luci smatra normalnim. Objasnio je i kako je upravo na ovakvu vrstu angažmana Oružanih snaga BiH mislio kada je dan ranije najavio da je pronađeno rješenje za njihovo sudjelovanje u obilježavanju Dana RS-a. - Ova postrojba Oružanih snaga BiH pripada meni i to je bio način na koji sam rekao da će ona sudjelovati, kazao je Ivanić. Na odavanju počasti poginulim srpskim borcima zajedno s Ivanićem bili su najviši dužnosnici RS-a, predvođeni entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom. On je cijelu priču oko angažmana Oružanih snaga BiH na obilježavanju Dana RS-a doveo u kontekst odnosa prema NATO savezu.

- Republika Srpska počela je obilježavati svoj dan i drago mi je da su oko toga okupljene sve političke snage u Republici Srpskoj, a najveću podršku dao je narod na referendumu. Opredijelili su se obilježavati 9. siječnja, a sve špekulacije koje dolaze od NATO-a nisu neočekivane. Ako netko želi ukinuti 9. siječnja, želi ukinuti našu budućnost, a onda bi željeli ukinuti i naše postojanje, poručio je Dodik. Njega, kaže, ne zanimaju Oružane snage, jer su to “NATO-ove snage i nemaju nikakve veze s nama”. Ipak, dodaje kako poštuje ljude iz Trećeg pješačkog puka, a NATO je optužio da se miješa u unutarnja pitanja BiH. - To govori da trebamo odbiti bilo kakav NATO-ov put, jer je jasno kako bi upravljali da BiH upadne pod njihovo zapovjedništvo. NATO je pokazao svoju opredijeljenost, a ja ću se opredijeliti da Republika Srpska proglasi i vodi politiku potpune neutralnosti što se tiče vojnog saveza. Ako su nam htjeli išta loše učiniti nakon bombardiranja, kad su nam bacali osiromašeni uranij, sad je ovo petljanje u unutarnja pitanja BiH, poručio je Dodik.

Brojne reakcije i osiguranje

Službeno je potvrđeno da će na proslavu Dana Republike Srpske u Banju Luku doći predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. Sigurnosne mjere podignute su na visoku razinu i više od 1000 policajaca bit će uključeno u osiguravanje svečanog mimohoda svih sudionika i građana koji dođu u Banju Luku na proslavu Dana RS-a. Među brojnim reakcijama iz Sarajeva na već započeto obilježavanje Dana RS-a izdvaja se onaj Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, koji vodi Sejfudin Tokić, nekada utjecajni socijaldemokratski dužnosnik. Ova organizacija će u cilju “predstavljanja istine” o događajima 9. siječnja 1992. godine organizirati danas javnu manifestaciju “Dan patriotizma - sjećanje na početak genocida nad Bošnjacima ‘92. - 9’5.” u Sarajevu.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.