Sastanak s Daulom

Ivanić: EU se konačno ozbilјnije bavi regijom i BiH

22.06.2017.
u 10:26

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarao je sinoć u Bruxellesu s predsjednikom Europske pučke stranke Josephom Daulom o situacija u BiH, regiji i zemlјama Europske unije, kao i koraci koje zemlјe zapadnog Balkana čine u oblasti eurointegracija.

Ivanić je naglasio da ga raduje dojam da se Europska unija konačno ozbilјnije bavi regijom i BiH.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH je istaknuo da je integracija u EU, koja ima uravnotežen odnos, jedan od uvjeta stabilnosti BiH.

U slučaju da ostanemo izolirani, objasnio je Ivanić, nastavili bismo se baviti temama oko kojih nema suglasnosti, čime bismo stvarali nove blokade.

- Potreba postizanja kompromisa i izgradnje međusobnog povjerenja klјučna je za budućnost i trajnu stabilnost - rekao je Ivanić.

Sugovornici su se suglasili da situacija u regiji nije zadovolјavajuća. Ivanić je ukazao na činjenicu da je osnov stabilnosti u regiji u trokutu Beograd-Zagreb-Sarajevo, a Daul je naglasio da poremećeni odnosi u regiji ne doprinose stabilnosti niti Balkana, niti Europe.

Daul je rekao da snažno podržava proširenje Europske unije i naglasio da su prioriteti europske budućnosti BiH - pravna država, borba protiv korupcije i neovisno pravosuđe. Govoreći o tome, Ivanić je rekao da je za to neophodna politička volјa svih sudionika političkog procesa u BiH.

Bilo je riječi o zajedničkoj sigurnosti, borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma i odlasku boraca na strana ratišta. Posebno su se osvrnuli i na pojačan trend odlaska mladih i naglasili da to predstavlјa nenadoknadiv gubitak za jednu zemlјu.

Ivanić nastavlјa posjet Bruxellesu, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?