raspisali tjeralicu

Italija zatražila izručenje Bilala Bosnića, vrbovao talijanske državljane za ISIL

Bilal Bosnic
27.05.2016.
u 16:51

Talijanski policijski i pravosudni organi sumnjiče Bilala Bosnića da je, na teritoriju te države, vrbovao nekoliko osoba (talijanskih državljana) za odlazak u Siriju

Interpol Italije raspisao je 19. svibnja međunarodnu tjeralicu za Huseinom Bilalom Bosnićem, bh. državljaninom nepravosnažno osuđenim na sedam godina zatvora zbog poticanja na terorizam.

Međutim, prema važećim zakonskim propisima BiH, Bosnić ne može biti izručen s teritorija BiH, jer je bh. državljnin.

Kako doznaje Žurnal, talijanski policijski i pravosudni organi sumnjiče Bilala Bosnića da je, na teritoriju te države, vrbovao nekoliko osoba (talijanskih državljana) za odlazak u Siriju. Prije dvije godine, bh. pravosuđu su dostavljeni dokumenti koji dokazuju Bosnićev angažman u Siriji, a kao član njegove grupe naveden je slovenski državljanin Rok Žavbi, za kojim je, također, nedavno raspisana tjeralica i koji će, na osnovu europskog uhidbenog naloga, iz Slovenije biti izručen u Italiju.

Ismail Mešinović, četvorogodišnji dječak, jedna je od žrtava upravo grupe Bilala Bosnića. Dječak se u središtu pažnje talijanskih medija našao kada je prije dvije godine objavljena njegova fotografija iz Rake, grada koji je u tom trenutku kontrolirala Islamska država. Ismail je, naime, u Siriju otputovao zajedno sa svojim ocem Ismarom Mešinovićem iz Doboja, koji je bio na privremenom radu u talijanskom gradu Cadoreu. Ubrzo nakon odlaska u Siriju, Ismar je poginuo, a njegov sin Ismail ostao je u rukama pripadnika ISIL-a. Njegova majka, Kubanka Lidije Solano Herrera (35), koja je ostala u Italiji kazala je tada da je njezin suprug bio pod utjecajem imama u Castelfrancu Venetu, odnosno Bilala Bosnića.

Bilal Bosnić je, potom, napustio Italiju, a svoje vrbovanje je nastavio na teritoriju BiH, gdje je u trujnu 2014. godine uhićen u akciji kodnog imena Damask. U studenom prošle godine, Sud BiH osudio je Bilala Bosnića na sedam godina zatvora.

U presudi se navodi da je Bosnić tijekom 2013. i 2014. godine kao pripadnik tzv. selefijske zajednice u BiH organizirane izvan službenih institucija Islamske zajednice BiH, u nekoliko gradova na području BiH, kao što su zajednica u Velikoj Kladuši i zajednica u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u Bosni i Hercegovini i regiji, svjesno s pozicije vjerskog autoriteta u toj tzv. selefijskoj zajednici, javno poticao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Dalje se navodi da je optuženi javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice, kao i putem društvene mreže Youtube, održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke s ciljem poticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici organizirane terorističke grupe ISIL kao i da pripadnici te grupe sudjeluju u aktivnostima koje organizira ta teroristička organizacija.

Bilal Bosnić trenutno se nalazi u pritvoru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?