Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

IT sektor ne osjeti korona krizu: Posla ima za preko 6.000 novih radnika

Posljednja istraživanja su pokazala da je IT industrija u BiH isplivala kao jedina oblast u kojoj posljedice pandemije nisu ostavile gotovo nikakve tragove i koja se širi nevjerojatnom brzinom
04. ožujka 2021. u 07:00 0 komentara 159 prikaza
IT sektor

Programeri, ali i svi ostali zaposleni u IT sektoru, službeno su najmanje osjetili posljedice epidemije koronavirusa. Ovo potvrđuje činjenica da je tijekom prošle godine u Bosni i Hercegovini zabilježen rast od čak 210 posto zaposlenosti u IT sektoru. Istovremeno, našoj zemlji nedostaje najmanje 6.000 IT stručnjaka, a pozicije u ovom sektoru ostale su na vrhu najplaćenijih.

Drugim riječima, IT sektor u BiH postaje sve važniji u odnosu na druge grane industrije, i to po više osnova: po kvaliteti radnih mjesta i plaćama većim i do nekoliko puta u odnosu na prosječne, zato što bilježi najbrži rast izvoza, prihoda i zaposlenih – prosječan prihod po zaposlenom u IT sektoru iznosi i do 2.555 KM na mjesečnoj razini...

Uz to, mogućnost lakog zaposlenja, brojni benefiti i fleksibilno radno vrijeme samo su neki od razloga koji čine da u IT sektoru gotovo nema nezaposlenih, pišu Nezavisne novine. 

Iako su odlična plaća i zajamčen posao već duže vrijeme glavne karakteristike spomenute oblasti, ove brojke otkrile su i nešto novo – sada je najbolji trenutak za ulazak u IT svijet.

Posljednja istraživanja su pokazala da je IT industrija u BiH isplivala kao jedina oblast u kojoj posljedice pandemije nisu ostavile gotovo nikakve tragove i koja se širi nevjerojatnom brzinom. Takav trend doprinio je tome da tržištu nedostaju školovani stručnjaci u svim sektorima informacijskih tehnologija, i to ne samo oni najiskusniji već i oni koji su na početku karijere.

Programeri, developeri mobilnih aplikacija, administratori mreža, IT menadžeri i dizajneri koji posjeduju najsuvremenije vještine ne samo da ne moraju čekati na posao već se nalaze na slatkim mukama.

Za razliku od drugih zanimanja, njihov „problem” je odabir jednog, najboljeg radnog mjesta iz brojne ponude. S obzirom na sve veći značaj koji u našim životima zauzimaju programi, mobilne aplikacije, web stranice i drugi proizvodi IT sektora, ova oblast će i u godinama koje slijede sigurno biti idealno mjesto za izgradnju profesionalne karijere.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.