odolijevaju krizi

IT sektor generira oko milijardu KM, mladi uče programirati, dizajnirati...

IT sektor
23.07.2020.
u 21:40

Posljednjih dana prave se brojne gospodarske analize. Neki obrti i tvrtke nisu preživjeli pandemiju koronavirusa, a neki se lavovski bore da iziđu iz ove krize za koju nitko ne može procijeniti kada će završiti. Međutim, unatoč tome što je tržište usporeno, neke branše odolijevaju krizi. Radi se o IT industriji, piše Večernji list BiH. 

Trend web-trgovina

Web-programeri, Java programeri, PHP programeri, web-dizajneri, softverski inženjeri, analitičari sigurnosnih podataka, arhitekti računalnih mreža..., sve su to računalni stručnjaci koji nam djeluju kao druga dimenzija. Međutim, oni su oko nas, u BiH, i posao im ide jako dobro.

Mlađi stručnjak koji se bavi programiranjem i web-dizajnom priča nam kako odbija ponuđene poslove i zahtjeve vlasnika pojedinih poduzeća u doba korone.

- Kada sam savjetovao nekim poduzetnicima da bi trebali, uz prodaju na licu mjesta, omogućiti i online kupnju i napraviti svoje internetske trgovine, rekli bi da im to ne treba i da im je to nepotrebno izlaganje trošku, a posljednjih mjeseci imam svakodnevno poziv barem jedne osobe koja traži tu web-trgovinu, a ja sam zatrpan poslom pa ne mogu sve stići. Nažalost, nije se navrijeme razmišljalo jer, bez obzira na pandemiju, to je budućnost - priča nam IT stručnjak koji je posebno zadovoljan činjenicom da može raditi od kuće i da mu radno vrijeme nije fiksno, nego radi kada mu se radi.

Deset najboljih IT tvrtki u BiH lani je uprihodovalo čak 244 milijuna maraka, a cijela ta industrija generira oko milijardu maraka godišnje. Vlasnik najuspješnije tvrtke među IT-ovcima Bojan Vujić ističe da su uspjeli osvojiti globalne tehnologije prilagođavajući ih lokalnim potrebama, a pružio je priliku i onima koji žele samo naučiti ono što na nekom drugom mjestu ne bi mogli.

Razvijanje softvera

- IT sektor, a prije svega naša tvrtka, dokazao je da je oblast koja nudi ogroman potencijal i nije vezana samo za ljude s tehničkim zanimanjima. Imate mnoštvo zanimljivih pozicija u IT sektoru na kojima su, recimo, ekonomisti, a koje mladi ljudi s tom diplomom možda i ne razmatraju - kazao je stručnjak Vujić.

U Bosni i Hercegovini IT tvrtke baziraju se na one koje razvijaju softvere i te su najzastupljenije, a proizvodnja hardverskih komponenti ovdje je još u povojima. U 2019. broj IT tvrtki iznosio je 701, što je u odnosu na 2017. rast za 144. Broj radnika također je doživio značajan rast i iznosi 1569 osoba. Dok su prihodi 4,1 posto tvrtki veći od 5 milijuna KM, a 20,7 posto tvrtki ostvaruje prihod od pola do 5 milijuna KM, onih koje prihoduju do pola milijuna je 75,2 posto. Prosječna mjesečna bruto plaća radnika u tvrtkama u IT sektoru 2019. godine iznosila je 2722 KM. Naravno, i u ovoj industriji neke tvrtke doživljavaju ozbiljan pad i nestabilnost u vremenu pandemije. Međutim, niz je pozitivnih primjera vezanih za poslovanje, što je dobar temelj za budućnost ove zemlje.

Digitalni poduzetnik Marko Županić ističe da se IT sektor jako brzo razvija i danas su među najpopularnijim zanimanjima ona koja do prije koju godinu uopće nisu postojala. Stoga, oni koji imaju želju dobro je da krenu s učenjem i usvajanjem znanja. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije