NISU PREDANI

Istraživanje pokazalo: Muškarci s dubljim glasom prije će varati u vezi, evo i zašto

Shutterstock
07.10.2020.
u 17:31

Imaju labav stav prema nevjeri, manje se brinu o svojim vezama i na kraju varaju.

Muškarci s dubokim glasovima vjerojatnije će lakše privući drugu osobu, ali također je vjerojatnije da će prevariti u vezi - a to je zbog visoke razine testosterona, pokazalo je istraživanje. Istraživači s kineskog sveučilišta zabilježili su glasove 88 muškaraca i 128 žena, a zatim su ih zatražili da ispune obrazac za procjenu stava prema nevjeri, prenosi Daily Mail.

Žene često privlače muškarci s niskim, bogatim glasovima jer su povezani s visokom razinom testosterona što, u evolucijskom smislu, sugerira da će muškarac biti dobar partner za stvaranje zdrave djece, kako objašnjava tim istraživača. Međutim, muškarci s višom razinom testosterona također imaju labav stav prema nevjeri, manje se brinu o svojim vezama i na kraju varaju. Svi dobrovoljci bili su mladi studenti u dobi od 18 do 25 godina, heteroseksualci, nepušači i dobrog zdravlja kad su im snimali glas.

Nakon što su zamoljeni da pročitaju popis riječi, njihove su snimke glasa analizirane na različitim vrstama frekvencije i visinama na koje utječu brojni čimbenici, uključujući oblik usta, grkljan i razina testosterona. Zatim su polagali psihološki test s pitanjima o njihovom stavu prema vjernosti i vezama, poput onoga što osjećaju zbog varanja partnera. Muškarci dubljeg glasa manje su bili predani svojim vezama i vjerojatnije su bili nevjerni, izvijestili su u časopisu Personality and Individual Difference. To sugerira da je testosteron ključni faktor vjernosti, rekli su istraživači.  

- Testosteron i karakteristike ovisne o testosteronu mogu biti pouzdani pokazatelji stanja ili ponašanja muškaraca u vezi - napisali su. - Muškarci s višom razinom testosterona, a time i s nižim glasovima, mogu imati više afera ili manje predanosti svojoj romantičnoj vezi. - Dublji glas također bi mogao biti dio problema jer ih 'čini privlačnijim ženama što im povećava priliku za seksualne susrete izvan njihove vlastite romantične veze', dodao je tim.

Muškarci s najdubljim glasovima vjerojatnije su sudjelovali u nevjeri i prijavili su nižu predanost vezi u usporedbi s onima s većom visinom tona i učestalošću. No nisu samo muškarci dubokih glasova prijavili opušteniji stav prema vjernosti - žene također smatraju da su muškarci dubljeg glasa više nevjerni. Ljudi s nižom razinom testosterona možda će bolje čitati tuđe osjećaje što dovodi do povećane razine predanosti u odnosima, kažu autori.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?