NOVO OTKRIĆE

Istraživanje otkrilo iznenađujući razlog zašto psi više slušaju žene nego muškarce

pas
shutterstock
25.08.2023.
u 09:34

Ispostavilo se da pjevni glas koji se koristi kada se govori malom djetetu s ograničenom jezičnom kompetencijom, obično kako bi se privukla njihova pozornost, jednako dobro djeluje na kućnog ljubimca.

Psi će vjerojatnije slušati žene nego muškarce iz jednog iznenađujućeg razloga, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u časopisu Communications Biology. Dok su provodili seriju skeniranja mozga dresiranih pasa, istraživači sa Sveučilišta Eötvös Loránd u Mađarskoj pronašli su sličnosti između mozga pasa i mozga djeteta jer su oba obrađivala govor pretjeranim intonacijama - često spominjanim kao dječji govor, prenosi New York Post.

Ispostavilo se da pjevni glas - koji autori studije nazivaju pretjeranom prozodijom - koji se koristi kada se govori malom djetetu s ograničenom jezičnom kompetencijom, obično kako bi se privukla njihova pozornost, jednako dobro djeluje na kućnog ljubimca. Štoviše, mozgovi pasa više su reagirali kada su govornici bile žene, navodi se u izvješću. Studija je prva takve vrste koja nudi dokaz da su psi zapravo osjetljivi na način na koji ljudi razgovaraju s njima.

'Proučavanje načina na koji pseći mozgovi obrađuju govor usmjeren prema psu je uzbudljivo, jer nam može pomoći da shvatimo kako pretjerana prozodija doprinosi učinkovitoj obradi govora kod pseće vrste koja je vješta u oslanjanju na različite govorne znakove (npr. slijede verbalne naredbe)', objasnila je Anna Gergely, autorica studije, u priopćenju.

Blesavi govor usmjeren prema dojenčadi ključan je za kognitivni, društveni i jezični razvoj djece, a mađarski su istraživači željeli znati odnosi li se to i na krznene prijatelje. Koristeći fMRI (funkcionalna magnetska rezonancija), stručnjaci su mjerili moždanu aktivnost dresiranih, svjesnih obiteljskih pasa dok su slušali govor usmjeren prema psima, dojenčadi i odraslima snimljen od 12 žena i 12 muškaraca u interakcijama u stvarnom životu.

Studija je otkrila da slušna područja u mozgu pasa više reagiraju na govor usmjeren prema psima i dojenčadi nego na normalan govor usmjeren prema odraslima - što je prvi neuralni dokaz da su mozgovi pasa usklađeniji s govorom usmjerenim posebno prema njima.

'Ono što ovaj rezultat čini posebno zanimljivim jest to što se kod pasa, za razliku od dojenčadi, ta osjetljivost ne može objasniti niti starom reakcijom na specifične signale niti intrauterinom izloženošću ženskom glasu, 'rekla je Anna Gábor, suautorica studije.

'Zanimljivo je da se obrasci glasovnih tonova koji karakteriziraju ženski govor usmjeren prema psima obično ne koriste u komunikaciji između pasa i pasa - naši rezultati stoga mogu poslužiti kao dokaz za neuronske sklonosti koje su psi razvili tijekom pripitomljavanja', nastavila je, 'Povećana osjetljivost psećeg mozga na govor usmjeren prema psu koji govore žene može biti posljedica činjenice da žene češće razgovaraju s psima s pretjeranom prozodijom nego muškarci'.

 

Ključne riječi
pas

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije