Tjedan psihologije

Istraživanja UNICEF-a kažu da je 55% roditelja sklono kažnjavanju djece

ggg
11.11.2015.
u 06:45

Inače, BiH još nema zakon koji potpuno zabranjuje fizičko kažnjavanje djece, a prema najavama treba biti usvojen do kraja 2018.

Tjedan psihologije u Hercegovini započeo je u Mostaru u organizaciji Podružnice psihologa Hercegovina - ogranak Društva psihologa u Federaciji BiH.

Riječ je o prvoj manifestaciji ovog tipa koja se održava s ciljem podizanja svijesti o ulozi psihologa u društvu te mogućnostima primjene psiholoških spoznaja u različitim sferama života. Prvog dana manifestacije održano je predavanje "Odnos prema fizičkom kažnjavanju djece u BiH - između tradicije i zakona", tijekom kojeg se govorilo o podijeljenim mišljenjima kada je riječ o fizičkom kažnjavanju djece.

Predsjednica Podružnice psihologa Hercegovina Tea Vučina kazala je kako se tom prigodom pokušalo obrazložiti stanje u BiH po pitanju fizičkog kažnjavanja i ponuditi neke smjernice koje su poželjne u odgoju. Također, razgovaralo se o tome zašto i dalje postoje neke sklonosti fizičkom kažnjavanju i koja su to pogrešna vjerovanja i predrasude koje pomažu da je ono i dalje prisutno u našem društvu. Što se tiče zastupljenosti fizičkog kažnjavanja djece u BiH, dodala je da jedno od posljednjih istraživanja UNICEF-a pokazuje kako je 55 posto roditelja i dalje sklono koristiti fizičko kažnjavanje djece.

- Moja iskustva iz prakse su isto takva da je često potrebna edukacija roditelja po tom pitanju i važno je naglasiti kako ta edukacija može dati rezultate u najvećem broju slučajeva, kazala je Vučina.

Inače, BiH još nema zakon koji potpuno zabranjuje fizičko kažnjavanje djece, a prema nekim najavama, on bi trebao biti usvojen do kraja 2018. godine. Tjedan psihologije u Hercegovini održavat će se do 15. studenoga, a s obzirom da Podružnica obuhvaća tri županije, i to HNŽ, ZHŽ i HBŽ, aktivnosti manifestacije pored Mostara planirane su u Čitluku, Ljubuškom i Livnu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije