Wigemark:

Istraživačko novinarstvo potraga za istinom

Wigemark
FENA
11.03.2016.
u 12:43

Šef Delegacije Europske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark kazao je kako istraživačko novinarstvo predstavlja traženje istine i stvarnih činjenica, odnosno onoga što stoji "iza naslova".

To je izjavio povodom ovogodišnjeg natječaja za Nagradu EU za istraživačko novinarstvo, prvu regionalnu nagradu za istraživačke priče u periodu 2015.-2017. godine u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj, koji je predstavljen danas u Sarajevu.

- Nekada je to stvarno opasna potraga, jer ćete nekome "stati na žulj", postavljat ćete čudna pitanja koja nisu popularna za različite ljude - političare, poslovne ljude, poduzetnike... - istakao je Wigemark.

Kako je rekao, istraživačko novinarstvo jeste potraga za istinom i sagledavanje činjenica onakvih kakve jesu, bez pristrasnosti, a ova nagrada predstavlja dio sveobuhvatnog naglaska EU na slobodu izražavanja u BiH.

Nažalost, napomenuo je Wigemark, ovo je oblast gdje su u posljednjem Izvještaju EU o BiH za 2015. godinu uočili nazadovanje, što znači da se pogoršala situacija u pogledu slobode izražavanja, prenosi Fena.

- To je nešto zbog čega treba biti zabrinut, previše je političkog uplitanja u rad medija u BiH, čak postoje i napadi na novinare, uključujući fizičke napade - naglasio je šef Delegacije EU u BiH.

Direktor Mediacentra Sarajevo Boro Kontić kazao je kako se ove godine uvodi dodatna kategorija, a to je "najbolja priča mladog istraživačkog novinara" - za novinare rođene od 1980. godine pa naviše.

Također je naglasio kako se ove godine navršava 150 godina od štampanja prvih novina u BiH, što znači da ovogodišnja dodjela nagrade dolazu u svjetlu značajnog jubileja.

Zaključio je kako nagrada ima novčani izazov, ali da je mnogo bitnija od toga promocija istraživačkog novinarstva.

Na natječaj, koji će u BiH biti otvoren od 11. ožujka do 1. travnja, moći će se kanddirati istraživačke priče u kojima se izvještava o društvenim pitanjima vezanim za zloupotrebu položaja i ovlasti i kršenje temeljnih prava, korupciju i organizirani kriminal u BiH, koje su objavljene tokom 2015. na TV-u, radiju, štampanim ili online medijima.

Bit će nagrađene do tri najbolje priče, a nagradni fond za BiH za 2016. godinu iznosi 10.000 eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?