Dragan Mektić

Istraga o terorističkom napadu u Rajlovcu proširuje se izvan BiH

Mektić
02.12.2015.
u 15:38

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, otkrio je danas u Sarajevu da ima novih elemenata u istrazi o terorističkom napadu u Rajlovcu, u kojem su ubijena dva vojnika OS BiH, i da će biti bačeno novo svjetlo na istragu.

"Imamo novih detalja, koje ne smijem otkrivati. Mogu samo reći da će se istraga vjerojatno proširiti izvan BiH", rekao je Mektić.

Upitan o Izvještaju o stanju sigurnosti u BiH, s osvrtom na ovaj teroristički napad, Mektić je precizirao da će izvještaj biti prezentiran na sjednici Predstavničkog doma BIH 10. prosinca.

Istakao je da se protiv 60 ljudi vodi istraga zbog sumnje na povezanost sa terorizmom.

Konstatira se da se u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću vrši opstrukcija oko imenovanja novih tužitelja koji bi se bavili oblasti terorizma iako su za to osigurana sredstva i zaključeni konkursi.

Mektić je rekao da će u BiH vrlo brzo biti stvoreni mehanizmi da sve bezbjednosne agencije unutar BiH i obavještajna agencija postanu jedno tijelo koje će se zajednički boriti protiv terorizma na prostoru BiH.

Ističe da je konstatovano da je ključna stvar opredjeljenje i povjerenje.

"Mislim da smo definitivno iznašli mogućnosti da se kao jedno tijelo borimo protiv terorizma i protiv svakog oblika ugrožavanja BiH, od strane terorizma", rekao je Mektić.

Naveo je da je dogovoreno da bude uspostavljena operativna grupa, te naglasio da BiH treba jako tužiteljstvo i odjel za borbu protiv terorizma u Tužiteljstvu, ali i jaka operativna grupa zbog toga što se tretira negdje oko 60 ozbiljnih predmeta u okviru Tužiteljstva i sigurnosnih agencija u BiH.

"Mi s jedne stane imamo situaciju da imamo dosta policijskih agencija koje trebamo objediniti zajednički da rade na borbi protiv terorizma, a s druge strane nemamo dovoljan kapacitet u Tužiteljstvu BiH koje treba da brzo, kvalitetno i efikasno sprovede sve ove istrage. Nama ne znače istrage koje će trajati mjesecima, godinama. Čudi me činjenica da pojedinci u Visokom sudskom i tužiteljskom savjetu prave određenu opstukciju predsjedniku VTSV -a u smislu imenovanja tužitelja za koje je konkurs završen i za koje su proračunom BiH osigurana sredstva", rekao je Mektić.

Naglasio je da ima informacije da postoje pojedinci koji u VTSV -u, poput Admira Suljagića i Gorana Nezirovića, opstruišu imenovanje tužitelja.

"Nama su tužitelji prijeko potrebni, mi sa jednim tužiteljem ne možemo voditi 60 istraga, nama ne može biti nikako preskupa borba protiv terorizma. Ukoliko otklonimo sve terorističke prijetnje u BiH, ukoliko preduprijedimo terorističke događaje, to nema svoju cijenu i to će isplatiti sve ono što je uloženo", rekao je Mektić.

Dodao je da terorizam ne smije i ne treba biti instrument bilo kakvih političkih ciljeva.

"Terorizam se ne može pripisivati nikome. Prije 30 godina imali smo Crvene brigade, poslije toga ETA, IRA, sad imamo ovaj problem s terorizmom ovdje u BiH i ko zna ko će biti teroristička prijetnja još za deset godina. Mi moramo stvarati institucionalni sistem i pravni okvir za kvalitetnu borbu protiv terorizma", rekao je Mektić.

Dodao je da je, takođe, razgovarano o promijeni pravnog okvira, te da će biti dogovoreno da li će biti rađeno u okviru posotjećih zakona ili će se donositi sasvim poseban novi Zakon koji će stvoriti fleksibilnija, šira ovlaštenja i policiji i Tužiteljstvu i obavještajnoj agenciji u smislu prevencije, prikupljanja podataka i dokazivanja krivičnih djela terorizma.

"Ključno je da smo se dogovorili da u narednih 10 do 15 dana počne da funkcioniše ova operativna grupa, ali još jednom očekujem i pozivam VTSV da u najkraćem mogućem roku imenuje određen broj tužitelja kako je to već bilo predviđeno konkursom", rekao je Mektić, te napomenuo da ova operativna grupa neće isključivo biti servis Tužiteljstva BiH, nego će biti servis svim tužilaštvima u BiH na kojima se procesuira određeni krivični predmet iz oblasti terorizma.

Operatvna grupa imaće zadatak da stvara i određene baze podataka o potencijalnim teroristima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije