Vrijeme

Ista temperatura na Bjelašnici i u Mostaru

30.12.2015.
u 07:00

Jučer u 7 sati ujutro, prema službenim mjerenjima, u Mostaru i na Bjelašnici izmjerena je ista temperatura zraka, a iznosila je 1C

Klimatske promjene građani BiH odavno osjete, a posljednjih nekoliko godina svako godišnje doba obilježili su neki od vremenskih ekstrema. Ipak, jučerašnje jutro nemalo nas je iznenadilo. Naime, prema temperaturama izmjerenim u BiH, u 7 sati ujutro Mostar i Bjelašnica na samom izmaku prosinca imali su istu temperaturu - 1 stupanj Celzija.

Iznenađujuće je da u ovo doba godine planina na kojoj se inače bilježe najniže temperature i najtopliji grad u BiH imaju istu temperaturu. I dok su u Mostaru noći i jutra dosta hladi i temperature se znaju spustiti ispod ništice, dani su izuzetno sunčani i više nalikuju proljeću nego prosincu. Sa druge strane veliki dio Bosne posebno Tuzla i Sarajevo već mjesec dana od magle i smoga sunce nisu ni vidjeli. Sarajlije već danima, po preporukama liječnika, gradom hodaju sa maskama, a većina letova sa sarajevskog aerodroma se otkazuje zbog izuzetno guste magle.

U ponoć je na snagu stupila izmijenjena Plan a interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u SŽ. To znači zabranu kretanja automobila čiji motori imaju normu manju od EURO 3. Na nedavno održanom samitu u Parizu objavljeno je kako je prosječna globalna površinska temperatura u 2015. vjerojatno biti najtoplija od početka meteoroloških mjerenja i dosegnut će simbolički i značajni prag od 1C iznad one u predindustrijskom razdoblju.

Globalna prosječna temperatura iznad kopna zabilježena u razdoblju od siječnja do listopada sugerira da će 2015. iznad kopna biti jedna od najtoplijih ikad zabilježenih godina. Prosječna je temperatura u razdoblju od 2011. do 2015. bila za oko 0,57 C viša od prosjeka u standardnom referentnom razdoblju od 1961. do 1990. Danas će u Bosni biti pretežito oblačno, a u Hercegovini sunčano uz malu oblačnost.

Ponegdje u središnjim, istočnim i zapadnim područjima Bosne je moguć povremen i slab snijeg ili slaba kiša. Jutarnja temperatura od -6 do 0, na jugu do 5, a dnevna -1 do 3, na jugu do 13 C. Sutra će u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni biti pretežito vedro. U ostatku BiH pretežito oblačno. Jutarnja temperatura od -7 do -1, na jugu do 2, a dnevna -3 do 1, na jugu do 12 C.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?