Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ispunjavanje ključnih prioriteta za u EU, konstitutivnost i legitimnost dio sadašnje i buduće BiH

Legitimno političko predstavljanje, istaknuo je Čović, ključ je stabilnog i inkluzivnog političkog ambijenta kojim BiH može dokazati demokratsku zrelost i opredijeljenost europskim načelima.
20. listopada 2020. u 18:01 0 komentara 247 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović danas se u Sarajevu sastao sa Šefom Delegacije Europske unije u BiH i posebnim predstavnikom EU u BiH, Johannom Sattlerom te veleposlanikom Sjedinjenih Američkih Država u BiH, NJ.E. Ericom Nelsonom.

Zajednički sastanak obuhvatio je 14 ključnih prioriteta i socio-ekonomske reforme na europskom putu Bosne i Hercegovine, kao i paket EU-a za ekonomski oporavak zemalja Zapadnog Balkana. Također, dužnosnici su razgovarali o Lokalnim izborima te poštivanju načela legitimnosti i konstitutivnosti, priopćeno je iz HDZ-a BiH. 

EU put Bosne i Hercegovine je neupitan, kazao je dr. Čović, potvrđujući europsku opredijeljenost hrvatskih političkih dužnosnika. Na tom putu, naglašeno je, Bosna i Hercegovina treba novi zamah kojim će žurno pristupiti izvršavanju 14 ključnih prioriteta. Uz to, nužno je pristupiti zaštiti ustavnopravnog poretka, eliminirajući destruktivna djelovanja koja sve češće pozivaju na negiranje načela konstitutivnosti i legitimnosti. Na tragu toga, razgovarano je i o Zakonu o sukobu interesa te Visokom i sudskom tužiteljskom vijeću BiH.

U svjetlu političkih sporazuma potpisanih u lipnju 2020. godine, osobito bitnim je naglašena važnost poštivanja postignutih političkih dogovora, čija se implementacija ne smije izbjegavati. Dijalog političkih predstavnika, istaknuto je, imperativ je za kvalitetnu suradnju ka ostvarenju unutarnje stabilnosti i vanjskopolitičkih prioriteta BiH.

Komentirajući predstojeće izbore, istaknuta je važnost regularnosti izbornog procesa, ali i rastuća zabrinutost povodom rada Središnjeg izbornog povjerenstva, koje funkcionira u nelegalnom i nelegitimnom sazivu, sve više potičući ozbiljne dvojbe o radu u samom izbornom procesu. Po pitanju demokratskih procesa, naglašena je i važnost aktivne participacije mladih.

Čović je u razgovoru potvrdio da su načela legitimnosti i konstitutivnosti neosporni čimbenici sadašnje, ali i buduće Bosne i Hercegovine. Legitimno političko predstavljanje, istaknuo je, ključ je stabilnog i inkluzivnog političkog ambijenta kojim BiH može dokazati demokratsku zrelost i opredijeljenost europskim načelima.

Povodom razgovora o ekonomskoj situaciji, dužnosnici su komentirali i Ekonomski i investicijski plan kojim se predviđaju mjere za ekonomski oporavak zemalja Zapadnog Balkana te snažna međunarodna partnerstva koja doprinose ostvarenju izgradnje razvijene demokratske Bosne i Hercegovine.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.