alpinistica Vlatka Hrgović

Ispovijest planinarke spašene s Veleža: 'Svašta mi je prolazilo kroz glavu'

Facebook/Twitter/Screenshot
29.05.2023.
u 20:28

To je samo djelić sekunde u kojem vam sve preokrene. Tada shvatite u kolikoj ste opasnosti i čemu se zapravo izlažete i u što se upuštate. Obeshrabrilo me sve to. Nisam sigurna da ću ikad više planinariti - rekla je Vlatka Hrgović

Bio je to samo jedan krivi korak. Poskliznula sam se i tu više nije bilo povratka. Bila sam pričvršćena za sajlu i našla sam mali utor na litici na koji sam se mogla podbočiti. Da sam ostala visjeti svo to vrijeme koliko im je trebalo da me spase, više ne bih bila živa, rekla je alpinistica Vlatka Hrgović (61) koja se novinarima 24sata.hr javila iz KB „Dr. Safet Mujić“ u Mostaru u kojoj se trenutno nalazi.

Osjeća se dobro, koliko je to moguće s obzirom na četiri polomljena rebra koja ima, no još ne zna, kaže, kad će je otpustiti. 

Nakon što je stradala tijekom planinarenja na planini Velež kod Mostara i ozlijedila se, pokušali su joj prići helikopterom, ali ni nakon 20 naleta helikopter nije mogao blizu. Angažirali su GSS Mostar čiji su članovi uspješno došli do nje dok se nalazila na 400 metara nadmorske visine. Akcija spašavanja trajala je 12 sati.

- Bilo mi je teško. Svašta mi je prolazilo kroz glavu. To je samo djelić sekunde u kojem vam sve preokrene. Tada shvatite u kolikoj ste opasnosti i čemu se zapravo izlažete i u što se upuštate. Obeshrabrilo me sve to. Nisam sigurna da ću ikad više planinariti - rekla je žena.

Dodala je kako je iskusna planinarka koja se ovim hobijem bavi već deset godina. Potvrdila je za 24sata da joj se helikopter nikako nije mogao približiti, ali su je na kraju spuštali konopom.

- Baš je liječnik koji je bio tamo i spasio me sada tu kraj mene. Ne mogu vam opisati kako su dečki bili fantastični. Svaka im čast i hvala im što su mi spasili život - rekla je planinarka, inače članica Planinarskog društva Gea, prenosi Avaz.

Kaže kako joj je ovo prvi put da se ozlijedila tijekom planinarenja i da nikad ranije nije imala nesreću na planini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?