Djevojka iz Travnika izliječena od raka

Ispovijest za Večernji list: Rak sam dobila s 13 godina. Školu sam zamijenila bolnicom

21.05.2023.
u 20:30

Asocijacija frizera i kozmetičara USŽ-a upriličila je u Gradskoj galeriji u Bihaću humanitarnu akciju šišanja i darivanja kose za djecu oboljelu od raka, članove Udruge "Srce za djecu oboljelu od raka".

Usrećujemo druge

Građani su se mogli ošišati i novčanim prilozima potpomoći liječenje djece, a neki su i darovali svoju kosu onima koji su je privremeno ili trajno izgubili. Sav prihod od akcije bit će doniran Roditeljskoj kući Udruge "Srce za djecu oboljelu od raka" u Sarajevu. Odazvalo se 30 frizera, ali i veliki broj građana koji će novcem kojim su platili šišanje izravno pomoći u liječenju djece oboljele od karcinoma. Džana Bećiragić iz Cazina već drugi put daruje svoju kosu. - Iznimno sam sretna zbog toga što želim usrećiti druge - kaže za portal Večernjeg lista Džana. Selvi Čirić kaže kako je ovo lijepa gesta. - Pozdravljam ove ljude koji su ovo organizirali za djecu, za liječenje ove bolesti. To nam znači malo, a njima mnogo - poručuje Selvi. - Idemo pomoći koliko možemo - kaže Izet Bećiragić, otac djevojke Džane koja je donirala kosu. Dvadesetšestogodišnja Advija Džambas iz Travnika, članica Grupe "MladiCa – mladi liječeni od raka", izliječena je od karcinoma limfnih čvorova. Podijelila je s nama svoju priču. Kao osmoškolka oboljela je od progresivnog raka limfnih žlijezda. Prebrodila je brojne kemoterapije, dvije transplantacije koštane srži... Kaže kako je presretna što može biti dio ovog humanitarnog projekta. - Moje liječenje trajalo je tri godine. Oboljela sam kao djevojčica od 13 godina. Školske klupe zamijenila sam bolničkim krevetom i to su bili višestruki povrati bolesti. Vrlo, vrlo trnovit put. To nije bolest samo jedne osobe. To je bolest cijele obitelji i uistinu je vrlo važna potpora. Sam projekt "Moja kosa, tvoja kosa" nekako je psihološki trenutak i potpora jer djevojčici nije jednostavno izgubiti kosu. Poslije toga se vraćate u matičnu sredinu, u školu. Nije jednostavno kad ste ćelavi. Udruga nastoji pomoći i pacijentu, ali i cijeloj obitelji jer uvijek kažem da je teže od toga da imaš rak, da ti dijete ima rak - kaže za Vecernji.ba danas izliječena Advija. Frizeri su se mijenjali svaka dva sata. - Ovo je jedna smjena, sad dolaze ljudi iz Sarajeva, Tuzle, doći će i dio iz Zenice i iz Travnika koji će nam pomoći jer smo mi u Savezu frizera BiH - kaže Isman Dizdarević, predsjednik Asocijacije frizera i kozmetičara USŽ-a. Udruga "Srce za djecu" djeluje 20 godina i okuplja oko 500 članova.

Kontinuirana potpora

- Ova akcija mnogo nam znači. Frizeri su u ovolikom broju danas ostavili svoje frizerske salone i došli dati potporu našoj djeci. Zahvaljujemo Asocijaciji frizera i kozmetičara i svim Krajišnicima, Gradu Bihaću i USŽ-u na kontinuiranoj potpori. Imamo svoj grant i to je izniman primjer za sve druge županije u FBiH - kaže Fikret Kubat, predsjednik Udruge "Srce za djecu oboljelu od raka" Sarajevo. Inače, godišnje u BiH oko 90 djece oboli od neke vrste maligniteta, od toga u FBiH između 50 i 60. Ohrabrujuće je da BiH po pitanju postotka izlječenja ne zaostaje za zapadnom Europom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije