DOM NARODA FBIH

Isplata poticaja u FBiH blokirana zbog sumnji u zloupotrebe

'domnaroda'
Foto: ''
17.05.2014.
u 10:05

Članovi Doma naroda žele znati tko i pod kojim uvjetima dobiva poticaje

Na zadnjoj sjednici Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Doma naroda Federacije BiH odgođeno je davanje suglasnosti na program poticaja u poljoprivredi. Ova odluka je donesena nekoliko dana nakon što je federalna Vlada odobrila 67 milijuna maraka Jerki Ivankoviću Lijanoviću za poticaje. Kako nam je rekao izaslanik u Domu naroda i član spomenutog odbora Mijo Matanović, ovakva odluka znači kako su sredstva za poticaje blokirana do daljnjeg, te kako se ne mogu raspoređivati.

Velike promjene

- Primjetne su velike promjene i postavlja se pitanje tko sve može dobiti ova sredstva u konačnici. Problem je i u tome što nisu plaćeni poticaji za ranije godine, a sada bi netko dijelio nove. Nova sjednica je za sedam dana, vidjet ćemo hoće li do tada biti nekih promjena - rekao nam je Matanović. Inače, suglasnosti na podjelu poticaja koje dijeli Jerko Ivanković Lijanović nema već tri godine, ali njegovo ministarstvo je i bez toga dijelilo novac za poticaje. Godina se vode rasprave oko toga u koga poticaji završavaju i po kojim kriterijima, a izaslanici u Domu narode ne dobivaju dovoljno informacija od nadležnog federalnog ministarstva o samom procesu. - Nama je jednostavno blokiran pristup informacijama o podjeli poticaja. Niti znamo tko to dobiva, niti ispunjavaju li ti što dobiju poticaje određene uvjete. Mi smo jednostavno zakinuti za informacije o cijelom procesu, a nadležno ministarstvo nam ne odgovara na veći dio pitanja koja postavljamo - dodao je Matanović.

Zloupotreba sredstava

Inače, vijest o odobravanju sredstava za poticaje u javnosti je dočekana s velikom skepsom s obzirom da je do općih izbora u BiH još samo pet mjeseci. Ranijih godina Lijanović je uoči izbora pokretao medijske kampanje ministarstva koje vodi, a kroz koje je reklamirao najviše sebe. Također, njegova stranka je u više navrata optužena za kupovinu glasova na izborima, a ovih dana su podignute optužnice protiv nekoliko članova Narodne stranke Radom za boljitak zbog sumnje na ovakve radnje.

Nemali broj ljudi smatra kako će dobar dio odobrenih sredstava za poticaj ponovno poslužiti Lijanoviću za navodnu kupovinu glasova, odnosno da sredstva neće biti utrošena za poticanje poljoprivrede. Zbog toga su izaslanici HDZ-a BiH u federalnom Domu naroda poručili kako će ovaj put tražiti detaljne informacije o dodjeli poticaja, te kako se sredstva ovaj put neće moći dijeliti bez suglasnosti zakonodavnih tijela.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije