Vlada HNŽ

Isplata oko 30 milijuna maraka sudskih presuda počinje 2021. godine

15.08.2020.
u 12:00

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije među prvima je pripremila akcijski plan za izvršenje generalnih mjera u vezi s pravomoćnim i ovršnim presudama i odlukama domaćih sudova i Europskog suda za ljudska prava na teret proračuna HNŽ-a, piše Večernji list BiH

Održan sastanak

Naime, već godinama zbog kršenja ljudskih prava BiH izdvaja milijunska sredstva za odštete, a prema podacima Ureda zastupnika/agenta Vijeća ministara BiH pred Europskim sudom za ljudska prava, do sada su presude zemlju koštale više od 2,5 milijuna eura, a po temelju nagodbi i unilateralnih deklaracija isplaćeno je više od 10 milijuna eura.

Najveći broj predmeta pred sudom u Strasbourgu odnosi se na neizvršenje presuda domaćih sudova koje su donesene protiv različitih županija, pa i protiv HNŽ-a. O većini takvih presuda već se izjasnio Ustavni sud BiH, tako da je u svojim odlukama dao nalog Vladi HNŽ-a da u predmetima s istim činjeničnim i pravnim pitanjima izvrši svoju ustavnu obvezu i osigura poštovanje ljudskih prava tako što će poduzeti mjere u cilju da povjeritelji koji posjeduju izvršne sudske odluke na teret proračunskih sredstava HNŽ-a naplate svoja potraživanja u razumnom roku.

“Vlada HNŽ-a slijedom toga još 2015. godine poduzela je mjere sukladno nalozima iz ranije donesenih odluka Ustavnog suda BiH te ustanovila obvezu sačinjavanja ukupnog zbroja dugovanja, izrada kriterija za izvansudske nagodbe i o tome obavijestila Ustavni sud BiH”, stoji u obrazloženju dokumenta akcijskog plana.

Predstavnici Vlade HNŽ-a, u cilju rješavanja ovog problema, održali su konzultativni sastanak s predstavnicima odjela za izvršenje presuda na inicijativu Ureda zastupnika u Sarajevu u travnju 2019. godine. Međutim, kako nadležne županijske vlasti nisu usvojile potrebne akcijske planove u prosincu 2019. godine, Uredu zastupnika dostavljeno je još 350 od ukupno 1000 novih aplikacija zaprimljenih u Europski sud u kojima se podnositelji zahtjeva žale zbog neizvršenja i/ili kašnjenja u izvršenju presuda domaćih sudova.

Do sada isplaćeno

Europski sud pristao je, ako županije donesu akcijske planove u kojima će prezentirati generalne mjere za izvršenje presuda Europskog suda koji ispunjavaju kriterije uspostavljene u dosadašnjoj praksi, odbaciti sve zaprimljene aplikacije. Stoga je HNŽ u veljači ove godine pristupio izradi akcijskog plana. U dokumentu koji su izradili Ministarstvo financija, Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave, Ured predsjednika Vlade i Županijsko javno pravobraniteljstvo tako se navodi da ukupan iznos obveza HNŽ-a, prema dostavljenim i knjigovodstveno evidentiranim rješenjima o izvršenju na dan 31. prosinca 2019., iznosi 29,512.316,80 KM.

Dalje se objašnjava da je Vlada HNŽ-a problemu ovršnih sudskih rješenja u proračunu HNŽ-a u posljednje četiri godine pokušala maksimalno ozbiljno pristupiti u granicama realnih mogućnosti proračuna HNŽ-a, a da se pri tome ne dovede u pitanje izmirivanje planiranih redovitih godišnjih obveza i planiranih izdataka. Sukladno tome, 2016. za izmirenje obveza po sudskim rješenjima izdvojene su 3,777.204 KM, 2017. godine 3,621.860, zatim 2018. godine 6,743.802 KM te 2019. godine 2,552.009 KM. Ukupno je tijekom deset godina u ove svrhe iz proračuna HNŽ-a isplaćeno 24,581.410 KM.

Za potpuno izmirenje svih trenutačnih obveza ove vrste HNŽ-u je potrebno 13 godina. “U slučaju osiguranja sredstava preko određenih ušteda, odnosno smanjenja drugih obveza u proračunu HNŽ-a po temelju transfera nadležnih ministarstava i drugih županijskih tijela, čija visina nije zakonom utvrđena, načinjen je akcijski plan na okvir od 13 godina, koji je realan za izvršenje proračuna HNŽ-a i za izvršenje presuda koje donosi Europski sud za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, čija primjena bi uslijedila od 2021.- 2032.”, zaključeno je u dokumentu koji potpisuje Vlada.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?