Ured za reviziju o radu Parlamenta FBiH

Isplaćivali plaće, a nisu bili na poslu i vodili prave evidencije

plaća
20.06.2017.
u 07:00

Profesionalnim zastupnicima u Parlamentu FBiH obračun mjesečnih plaća obavljan je bez evidencija nazočnosti na poslu, što nije u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u tijelima vlasti FBiH, piše Večernji list BIH.

Naime, spomenuti zakon predviđa da se osnovna plaća obračunava i iskazuje mjesečno za puno radno vrijeme.

U prošloj godini izdaci za bruto plaće i naknade plaća (uključujući doprinose) iznosili su nešto više od 5,1 mil. KM, što je u odnosu na prethodnu godinu manje za 1,521.713 KM, stoji u izvješću Ureda za reviziju FBiH. Od toga iznosa, neto plaće profesionalnih zastupnika iskazane su u iznosu od 2,822.320 KM. Revizori traže od Parlamenta FBiH da se do kraja provode doneseni interni akti koji se odnose na vođenje evidencije nazočnosti na poslu. Prema zakonu, osnovna plaća obračunava se i iskazuje mjesečno za puno radno vrijeme prema radnom mjestu i odgovarajućem platnom razredu. Revizijom je utvrđeno kako profesionalni zastupnici ne obavljaju radne poslove i zadatke u poslovnim prostorijama Parlamenta FBiH. Shodno tome ne vode se evidencije nazočnosti na poslu koje su temelj za obračun plaća, kao i ostalih naknada koje nemaju karakter plaća: topli obrok, regres, odvojeni život. Nositelji izvršnih dužnosti i savjetnici imaju pravo na naknadu troškova prehrane, topli obrok u visini od 1% prosječne mjesečne neto plaće isplaćene u FBiH prema posljednjim podacima. Ta naknada se, prema zakonu, ne bi trebala obračunavati za vrijeme odsutnosti s posla po osnovi službenog puta, bolovanja ili godišnjeg odmora. No, revizijom je utvrđeno kako se za dane “opravdane odsutnosti” nije vršilo umanjenje naknade troškova toplog obroka.

Traži se da se jasno definira način korištenja službenih automobila jer je utvrđeno kako su u nekoliko slučajeva djelatnici te institucije pri korištenju službenih automobila upisivali veći broj prijeđenih kilometara. “Potrebno je doraditi pravilnik o uvjetima i načinu korištenja putničkih automobila u dijelu utvrđivanja normativa potrošnje goriva po prijeđenom kilometru, kao i u dijelu utvrđivanja kontrole parkiranja vozila nakon radnog vremena”, napominje se u izvješću revizora. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije