Ubod krpelja život mladića iz Pruda pretvorio u noćnu moru

Ispit humanosti - za liječenje mladića Željka Paradžika potrebno prikupiti 25.000 eura

storyeditor/2023-05-07/zeljko01_nak_bih_150523.jpg
08.05.2023.
u 16:29

Bezbrižna šetnja posavskom ravnicom i ubod krpelja u trenu su cijeli život jednog mladića iz Pruda - Željka Paradžika pretvorili u noćnu moru. Prije uboda krpelja njegov je život bio u znaku svih onih životnih radosti koje donosi svaki dan, no sve se odjednom zaustavilo i pretvorilo u veliki problem koji je svakodnevicu mladića pretvorio u borbu, hoće li nakon napada i praktički paralize stići do prve zdravstvene ustanove, piše Večernji list BiH.

Na Željkovu nesreću, dobio je rijetku Lajmsku bolest koju uzrokuje bakterija Borrelia burgdorferi koju prenosi zaraženi krpelj i koja uništava živčani sustav i vezivna tkiva. Napada mišiće, kosti, mozak i srce, razara tijelo oboljelog do neprepoznatljivosti i može dovesti do potpune invalidnosti.

Lajmska bolest

Neobično je za tu bolest što izvana oboljeli izgleda posve zdravo, no iznutra se događaju pakleni procesi zbog kojih je Željko bio primoran primiti godišnje čak 300 injekcija protiv bolova i dnevno piti 30-ak lijekova.

- Tijekom razdoblja od četrnaest godina, uz trenutačne simptome, Borrelia burgdorferi uništila mi je osamnaest diskova na kralježnici, živce na rukama i nogama, imam promjene na mozgu, upalu živaca, a bolovi su toliko strašni da se od njih nekada onesvijestim, a nedavno sam imao predinfarktno stanje. Nakon mnoštva antibiotika i injekcija moje stanje nije bolje, a ishod može biti smrtonosan ako napadne srce - kaže nam Željko.

On nikada nije okretao glavu od onih kojima treba pružiti pomoć i potporu, uputiti lijepu riječ. Ovaj put mi smo na ispitu humanosti.

- Nakon dugog razmišljanja i duboke nelagode, obratio sam se javnosti za financijsku pomoć u vezi s liječenjem u Njemačkoj jer drugog načina za izlaz nemam. Jednako tako, želio sam javno istupiti jer sve priče o lajmskoj bolesti gotovo su iste - skromno nam kaže Željko i objašnjava kako je sve počelo.

- Godinama se borim s brojnim nevidljivim simptomima koji su zbunjivali liječnike te sam u tom razdoblju posjetio više od 30 specijalista. Konačno mi je prošle godine otkrivena lajmska bolest ili borelioza nakon što sam doživio potpunu paralizu tijela i bio nepokretan mjesec dana - priča nam Željko, inače dobro upućen u bolest jer je tijekom godina i sam istraživao te na svojoj koži osjetio što znače šetanja od liječnika do liječnika i razne dijagnoze koje su samo produljivale agoniju. Nakon konzultacija u Austriji, Švicarskoj i Njemačkoj, bez sumnje, dijagnosticiran mi je zadnji stadij kronične borelioze ili MSIDS, točnije oblik neurološke borelioze koja se manifestira teškim bolovima koji traju 24 sata, mišićnom slabošću te otečenim i bolnim zglobovima (lajmski artritis).

Liječenje u Njemačkoj

Bolest je rijetka pa je zakonski ne prepoznaje ni zdravstveno osiguranje. Ponovno je javnost na ispitu humanosti za prikupljanje sredstva za liječenje u Klinici za boreliozu St. Georg u Njemačkoj u kojoj postoje metode da se Željku pomogne. Iznos potreban za liječenje je oko 25.000 eura (tretman, troškovi, porez). Upute za uplatu, kako bi sve bilo transparentno i bez ikakvih sumnji, Željko je postavio na svom Facebook profilu u fotografijama te s preslikom dokumentacije i dijagnoze.

Cijela obitelj danonoćno bdije nad Željkom, a ne izostaju razumijevanje i potpora kolega s posla i brojnih prijatelja. Val humanosti već je krenuo od nedjelje, kada je njegov mjesni klub NK Sloga iz Pruda odigrao humanitarni nogometni susret s klubom HAŠK Napredak iz Ulovića, a sredstva od ulaznica namijenjena su za Željkovo liječenje. I vi možete sudjelovati u ovoj akciji kako biste pomogli da prestane noćna mora Željka Paradžika u svibnju, inače Svjetskom mjesecu za podizanje svijesti za lajmsku boreliozu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?