SELEKTIVNA REVIZIJA

Isključivo tamo gdje nema političke štete za SDP, Helez će forsirati reviziju

'helez1 (1)'
Foto: ''
05.05.2014.
u 09:05

Provedba selektivne revizije i samovolja federalnog ministra se nastavljaju

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Zukan Helez nema nakanu odustati od načina na koji provodi reviziju braniteljske populacije. Potvrdio je to i na posljednjem zasjedanju Doma naroda na kojem se raspravljalo upravo o toj temi.

Nepoštovanje odluka

Po Helezovim tvrdnjama, u dosadašnjem procesu revizije 6100 korisnika ili 26 posto revidiranih, izgubilo je, kako on kaže, nelegalno stečena prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite.

- Oni su među 23.000 korisnika za koje je dosad okončan proces revizije u sve tri faze prema federalnom zakonu o kontroli korištenja braniteljsko-invalidske zaštite, dodaje ministar.

Oglušio se o kritike hrvatskih izaslanika i braniteljskih udruga koji tvrde da se neustavno i nezakonito i bez konzultacija sa županijskom razinom vlasti formiraju revizijski timovi koji provode kontrolu. Da će Helez nastaviti sa samovoljom do kraja ministarskog mandata pokazuje i to što odbija provesti odluku Odbora za žalbe Agencije za državnu službu FBiH koja je prihvatila žalbu suspendiranog pomoćnika ministra Martina Frančeševića.

“Večernjak” doznaje kako je Helez upoznat s ovom odlukom Odbora za žalbe, ali i dalje odbija ukinuti suspenziju Frančeševiću i vratiti ga na posao. Na taj način Hrvati su faktički i dalje bez ikakvog utjecaja na rad Ministarstva, budući da je Frančešević do suspenzije bio jedini Hrvat u rukovodstvu ovog federalnog ministarstva.

Posljedice za Heleza

Određene konsekvence zbog ovakvog ponašanja Helez bi mogao imati tek nakon isteka mandata, i to ako državne i pravosudne institucije budu radile svoj posao. Što se tiče revizije, upućeni tvrde kako ne treba očekivati nikakve značajnije promjene u idućih nekoliko mjeseci. - Helez će nastaviti po svome, a to znači da će zapostavljati obvezu revizije onih koji su po Zakonu o razvojačenim braniteljima stekli pravo na prijevremenu mirovinu. Riječ je uglavnom o bošnjačkim korisnicima koji su, temeljem izjava svjedoka, stjecali prava na mirovinu. Helez njih zaobilazi u reviziji, jer je to populacija na čije glasove njegova stranka, SDP, računa na predstojećim izborima, kažu u hrvatskim braniteljskim udrugama.

Sličan odnos Helez ima i prema reviziji prava koja ostvaruju obitelji poginulih branitelja. Tu je, također, mnogo nepravilnosti, posebno na području Unsko-sanske županije. No, kako je i to ‘rizično’ biračko tijelo, Helez odlučuje forsirati reviziju isključivo tamo gdje nema političke štete po njegovu stranku.

Ključne riječi

Komentara 3

JA
ja1970
08:47 06.05.2014.

Šta reči jadni mi kad nasi šute evo sad se svadaju oko izbora a helez hara i smije se

VR
vrabac33
17:23 05.05.2014.

Ova Helezova fotografija je zbilja za psihološku analizu. Nisam nikakav stručanjak ali kada vidim sliku Heleza i Lijanovića sa onim srcem, mislim da su za Bakoviće rezervirali mjesto.

CO
cope
20:56 05.05.2014.

Jedini minister koji radi ono zasto je placen.Svaka cast minister.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije