Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Inzko upozorio na neprovođenje odluke u predmetu 'Sejdić-Finci'

22. prosinca 2017. u 12:11 0 komentara 166 prikaza
Valentin Inzko

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko ponovno je upozorio na negativne implikacije neprovođenja presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu 'Sejdić-Finci protiv BiH'.

- Od 2009. godine, svaki 22. prosinca je tužan dan za Bosnu i Hercegovinu i njezine građane. Tog dana obilježava se još jedna godina u kojoj je značajan dio bh. stanovništva ostao uskraćen za osnovno pravo - pravo da se kandidira na izborima i bude adekvatno zastupljen u Predsjedništvu i Domu naroda BiH - rekao je danas Inzko, priopćeno je iz OHR-a.

Upozorio je na posljedice neprovođenja presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci protiv BiH, ocijenivši "da je još jedna godina takve politike diskriminacije mrlja na isprepletenom tkanju bh. tradicije".

Inzko ističe da ta presuda podsjeća BiH na obvezu da osigura da svaki građanin ima ista prava na sudjelovanje u javnom i političkom životu, bez ikakvog oblika diskriminacije, te da je sve drugo neprihvatljivo.

- Još jednom moram podsjetiti vlasti BiH na obvezu da Ustav BiH i izborne odredbe usklade s presudom Europskog suda za ljudska prava i s Europskom konvencijom o ljudskim pravima i njezinim protokolima. Ista poruka još jednom je upućena i s posljednjeg sastanka Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira - rekao je visoki predstavnik.

Inzko je zaključio da “svi građani imaju pravo na jednak odnos bez obzira na njihovo etničko ili vjersko porijeklo, politička ili druga uvjerenja, spol, seksualnu orijentaciju, starosnu dob ili obrazovanje. Politički lideri tvrde da žele da BiH bude suvremeno, inkluzivno i tolerantno društvo. Da bi se to dogodilo, sve kockice te slagalice trebaju doći na svoje mjesto.”

- Kao članica Vijeća Europe i zemlja koja je uključena u proces stabilizacije i pridruživanja s Europskom unijom, BiH ima obvezu riješiti ovo pitanje. Ono neće nestati. Ali prije svega, lideri trebaju pokazati svim građanima BiH da rade u njihovom najboljem interesu. Bit će dovoljno vremena da urade pravu stvar prije općih izbora 2018., i to treba iskoristiti - zaključio je Inzko, priopćeno je iz OHR-a.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.