Inzko sa Softićem

Inzko: Centralna banka BiH primjer uspjeha u BiH te je od ključne važnosti za stabilnost

inzko
13.02.2017.
u 16:44

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko razgovarao je danas s guvernerom Centralne banke BiH Senadom Softićem o monetarnoj politici, monetarnoj i financijskoj stabilnost, te makroekonomskim pokazateljima za Bosnu i Hercegovinu.

Inzko i prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Bruce Berton izrazili su stalnu i neupitnu podršku Ureda visokog predstavnika Centralnoj banci i političkoj neovisnosti i autonomiji te institucije, istaknuvši koliko cijene profesionalnost i rad koji obavlja u interesu BiH i njenih građana.

Inzko je ustanovio da Centralna banka nije samo daytonska institucija, ona je jedina institucija zadužena za monetarnu politiku u BiH i primjer je uspjeha u BiH te je od ključne važnosti za stabilnost.

- Upravo zato je neprihvatljivo svako osporavanje Centralne banke i uspostavljenih i funkcionalnih aranžmana koji jamče monetarnu i financijsku stabilnost - stav je visokog predstavnika Valentina Inzka.

Podsjetio je da je Centralna banka izgradila odličan ugled, a glavni elementi njenog uspjeha su njena profesionalnost i neovisnost od politike, zbog čega je imperativ da ta institucija ne postane predmet javne debate te da nastavi svoj uspješan rad.

Guverner Softić upoznao je sugovornike s aktualnim aktivnostima Centralne banke, uključujući upravljanje deviznim rezervama, aktivnosti na unapređenju registara i upravljanje gotovim novcem.

Tijekom susreta razgovarano je i o europskim integracija, budući da Centralna banka BiH ima značajnu ulogu u tom procesu, priopćeno je iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?