Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Inzko: BiH treba biti pravna i obrazovana država

23. studenoga 2017. u 13:52 0 komentara 53 prikaza
Valentin Inzko

Sveučilište u Sarajevu upriličio je danas povodom 25. studenoga, Dana državnosti Bosne i Hercegovine tribinu o temi "Bosna i Hercegovina danas i sutra", a predavanje je održao visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko.

Dobrodošlicu studentima, profesorima, dekanima, kao i visokom predstavniku poželio je rektor Sveučilišta u Sarajevu Rifat Škrijelj, koji je ukazao na važnost obilježavanja Dana državnosti BiH.

On smatra da se usprkos svim nastojanjima i destrukcijama mora istrajati na afirmaciji vrijednosti koje ima BiH - multetičnost, multireligioznost i multikulturalnost, jer je to jamac opstanka države BiH i u budućnosti.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko je u izjavi za medije kazao da kada razmišlja o budućnosti BiH ima dva fundamentalna zaključka, a to je da BiH bude pravna i obrazovana država.

Pojasnio je da se prvi fundament temelji na vladavini zakona i prava, a to je neovisno pravosuđe, utemeljen sudski sudstvom i policija, dok edukacija podrazumijeva jaka sveučilišta naglasivši da "ako BiH ne bude imala dobru edukaciju, osobito sveučilišta, onda neće biti tako dobra budućnost za državu".

Istaknuo je da je Sveučilište u Sarajevu dalo ogroman broj apsolvenata, prije i poslije rata, a jedan od studenata tog Sveučilišta, podsjetio je Inzko, bio je i Boris Nemšić jedan od najuspješnijih direktora austrijskog Telecoma. Podvlači da studenata i znanstvenih radnika iz BiH ima po svim fakultetima u svijetu.

- I zato sam ovdje, da dam podršku tom sektoru edukacije - kazao je Inzko.

Komentirao je i presudu generalu Ratku Mladiću, istaknuvši da je ona možda prekretnica, te da se ipak trebamo okrenuti budućnosti. Smatra da presudu Haškog suda treba poštivati, iako je za neke ona bila prekasna, a za neke preuska.

Ponovio je da, na žalost, oni koji su mrtvi ne mogu se vratiti, ali svakako da presuda treba biti šansa za budućnost, te izrazio nadu da će se "možda na političkoj sceni pojaviti neki Nelson Mandela kako bi narodi na ovim prostorima imali zajedničku i bolju budućnost i iskoristili sve talente na akademskom tlu".

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.