poslovna klima u BiH

Izvješće State departmenta: Investitori u BiH suočavaju se s korupcijom

investitori
03.08.2019.
u 14:54

Investitori koji žele investirati u BiH moraju se suočiti s velikom korupcijom, složenim zakonskim sustavom i administracijom, netransparentnim poslovnim procedurama, nedovoljnom zaštitom intelektualnog vlasništva i slabim pravosuđem, navedeno je u Izvješću State departmenta o poslovnoj klimi u BiH za američke investitore.

Navode da registriranje biznisa u BiH može biti "ekstremno opterećujući proces koji oduzima mnogo vremena", ali su istaknuli da je RS poduzela neke mjere da se omogući jednošalterska registracija i skrate procedure, pišu Nezavisne novine. 

Najveće opterećenje za gospodarstvo su, kako ističu, poduzeća u većinskom državnom vlasništvu, za koja ističu da su pod kontrolom političkih stranaka, što, kako navode, potiče korupciju i neefikasno upravljanje tvrtkama.

"Uz izuzetak telekom operatera, energetskih poduzeća i namjenske industrije, većina ostalih javnih poduzeća ju bankrotirala ili je na rubu bankrota, i predstavljaju značajan teret za vlasti. Povijest korumpiranih privatizacija je kod javnosti stekla dojam da svaka privatizacija dovodi do nezaposlenosti i bogaćenje pojedinaca s dobrim političkim vezama", navedeno je u izvješću.

Većina atraktivnih poslovnih prilika je u oblastima kojima, kako je istaknuto, dominiraju državni monopoli ili oligarhijsko-političke tržišne strukture, što je izazov za strane ulagače. 

Ulagači, kako je navedeno, posebno kritiziraju vlasti zbog netransparentnih javnih nabavki i nedostatka transparentnosti, a naglašeno je i da je rješavanje sporova sporo zbog sporosti sudstva, nepoštivanja rokova i dozvoljavanja tuženim tvrrkama da promijene ime.

"U BiH je zbog zakrčenosti sustava pravosuđu potrebno mnogo godina da predmet dođe do suda. I ne samo to, komercijalni predmeti često sadrže činjenično stanje o kojem suci nemaju iskustva, poput slučajeva vezanih za intelektualno vlasništvo. Ovakvi slučajevi ostaju neriješeni duže razdoblje", naglašeno je.

Iako su brojne oblasti kodificirane, State departnent tvrdi da često nisu primijenjene ni transparentno ni efikasno.

Poseban problem, prema njihovom mišljenju, predstavlja i odljev mozgova i stručne radne snage.

"Nekoliko sektora, poput građevinarstva, informacijskih tehnologija i zdravstva pretrpjelo je značajan odljev stručnjaka zbog lošeg obrazovanja, nedostatka prilike za stručno usavršavanje i odlazak iz zemlje", naglašeno je u izvješću.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar iz Banja Luke, rekao je da je predstavnicima Ekonomskog odjela američkog veleposlanstva, kad su pisali izvješće, savjetovao da pomognu njihovim investitorima da nađu lokalne konzultante.

"Nažalost, to se nije razumjelo, tako da mi ostajemo bez investitora, ne samo zato što nam je birokracija kaotična, već i zato što na neki način, tko god od investitora dođe, to skupo plati, pa onda odavde pobjegne", kaže on.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije