Zarada u turističkoj sezoni

Investitori traže ukidanje PDV-a u turizmu u BiH

14.05.2016.
u 10:00

Kako bi se razina zaposlenih u turizmu na prostoru BiH s postojećih 1,8 posto povećala na oko 7 posto, kao što je slučaj u zemljama u regiji, vlasti u BiH moraju po žurnom postupku izmijeniti zakone koji se tiču turizma i njegove djelatnosti, ali i ukinuti PDV na turističke usluge ili uvesti diferenciranu stopu, odnosno bitno reducirati njegov iznos za usluge u turizmu, zbog iznimnog značaja ubrzanog razvoja ovog sektora za BiH, piše Večernji list BiH.

Zemlje u susjedstvu

Porazni su službeni podaci Vanjskotrgovinske komore prema kojima turizam u BDP-u u BiH sudjeluje samo s 2,08%, a u zemljama regije i do 14%. Iako je razvoj turističkog sektora, zbog prirodnih potencijala, predložen kao jedan od tri najatraktivnija sektora za izradu okvirne strategije za privlačenje stranih investicija, kako bi se postigla konkurentnost, potrebno je, kako ističu iz Agencije za unapređenje stranih investicija, “dodatno poboljšati politike u turizmu, a, prije svega, povezati ga sa svim drugim gospodarskim aktivnostima i bogatstvima te osigurati veći priljev stranih investicija u ovaj sektor, a jedna od poticajnih mjera je uvođenje diferencirane ili nulte stope PDV-a za turizam”. Oni se pozivaju na iskustva iz susjedstva, prije svega, Hrvatske gdje je smanjenje stope PDV-a povećalo prihode u turističkoj djelatnosti. Jedan od prijedloga stranih investitora je da se turističke usluge koje se izvoze drukčije oporezuju jer postojeći način čini ovaj sektor manje konkurentnim s obzirom na to da su usluge skuplje. Turizam, kao bitna gospodarska djelatnost u BiH, bilježi konstantan rast broja turista koji je u 2013. dosegao 850.000, što je povećanje za 13% u odnosu na 2012. godinu, da bi se taj trend u 2014. zaustavio i “vratio” na razinu iz 2013. godine. Više je čimbenika koji su utjecali na takvo stanje, a najizraženiji su vremenske nepogode koje su pogodile BiH u prošloj godini (nedostatak snijega na planinama, poplave i kišna ljetna sezona).

Reorganizacija

Dakako, treba naglasiti kako su ti brojevi daleko ispod prosjeka u konkurentnim zemljama, pa je i doprinos turizma BDP-u daleko ispod prosjeka tih zemalja. Prema iskazanim kriterijima i prezentiranim podacima, BiH je daleko ispod prosjeka u odnosu na svoje izravne konkurente. “Kako bi se stanje popravilo, potreban je sustavni pristup poboljšanju politika u turizmu, i to na svim institucionalnim razinama u cilju kreiranja što boljih uvjeta za domaće i strano ulaganje u sektor turizma. Značaj i uloga turizma u razvijenim zemljama u razmatranju i planiranju gospodarskih aktivnosti, kao djelatnosti koja koristi sva gospodarska bogatstva jedne zemlje i osigurava priljev stranih investicija i kapitala, potvrđuje nužnost njezina unapređenja i u BiH”, ističu iz Vanjskotrgovinske komore BiH. Kao jedna od opcija za jačanje financijske koristi od turizma je i preustroj turističkih zajednica. Sadašnja strukturna raspoređenosti turističkih zajednica, koja je poprilično centralizirana, rezultirala je činjenicom da se općine i gradovi jednostavno ne žele više angažirati na prikupljanju turističkih pristojbi jer sav prihod ode na drugu stranu i ne ostaje njima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije