Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Investicijski plan EU-a od 30 milijardi eura prilika i za BiH

24. studenoga 2021. u 07:00 0 komentara 279 prikaza

Gotovo 30 milijardi eura ukupni je iznos novog sedmogodišnjeg ekonomskog i investicijskog plana Europske unije (EIP) za regiju, koji će u fokusu imati zelenu i digitalnu tranziciju, povezanost i ekonomski rast, a njime će Bosna i Hercegovina imati povijesnu priliku za unaprijediti ukupnu ekonomsku situaciju, ali i infrastrukturu. Upravo u cilju upoznavanja s potencijalima ovoga plana, EU je pokrenuo kampanju "#EUiTi - Zajedno možemo" diljem regije zapadnog Balkana, a ona će promovirati mogućnosti i prioritetne projekte koji će se realizirati u regiji kao dio ekonomskog i investicijskog plana EU-a za regiju. Ova potpora je bez presedana i ima za cilj pomoći regiji kako bi izišla jača iz pandemije i pružila mogućnosti za budući rast te približiti zapadni Balkan EU-u, piše Večernji list BiH. 

Rješavanje izazova

Potpora uključuje značajna ulaganja za rješavanje ekoloških i klimatskih izazova, nadogradnju digitalne infrastrukture i povećanje potencijala rasta digitalne ekonomije, održivu prometnu infrastrukturu kako bi se omogućile bolje veze u regiji i s EU-om te prelazak na čistu energiju i postupno ukidanje ugljena, kao i bolje korištenje obnovljivih izvora.

Kampanja "#EUiTI - Zajedno možemo" druga je od triju regionalnih kampanja podizanja svijesti koje Europska komisija provodi tijekom tri godine. Uvidom u sami ekonomski i investicijski plan vidljivo je kako on kao glavni cilj ima potaknuti dugoročni ekonomski oporavak regije i regionalnu ekonomsku integraciju. Namjera je potpomoći zelenu i digitalnu tranziciju na zapadnom Balkanu, provedbu reformi potrebnih za napredak na putu EU-u i približiti regiju jedinstvenom tržištu EU-a, a sve to trebalo bi dovesti do održivog ekonomskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta. Plan utvrđuje deset vodećih investicijskih inicijativa u ključnim područjima za ekonomski razvoj, kao što su održiva prometna i energetska povezanost, zelena i digitalna transformacija, jačanje konkurentnosti privatnog sektora i potpora zdravstvu, obrazovanju i socijalnoj zaštiti, uključujući jamstveni fond za mlade za stvaranje mogućnosti zapošljavanja mladih. Iz Izaslanstva EU-a u BiH su za Večernji list potvrdili kako će Investicijski okvir za zapadni Balkan (WBIF), koji okuplja partnere sa zapadnog Balkana, bilateralne donatore i međunarodne financijske institucije, biti glavno sredstvo za osiguravanje brze realizacije investicijskog paketa. Proračun Investicijskog okvira za zapadni Balkan se ne dodjeljuje po zemljama ili po inicijativama. "Zemlje se prijavljuju za projekte i projekti će biti odabrani na osnovi zrelosti, međutim, bit će zajamčena poštena raspodjela za sve zemlje", pojasnili su iz Izaslanstva EU-a u BiH.

Vodeće inicijative

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, prilika se otvara u nekoliko inicijativa, a među njima je vodeća inicijativa 2 o povezivanju sjevera i juga, a u njoj je planiran završetak 75% glavnog cestovnog koridora sjever - jug koji povezuje glavne gradove središnje Europe, preko Sarajeva do Luke Ploče. Također se planira unaprjeđenje željezničke veze duž istog koridora. Vodeća inicijativa 5 pak predviđa dovršetak interkonekcije za plin BiH - Hrvatska, koja je važna za diversifikaciju postojećeg distribucijskog sustava plina u zemlji. Inicijativa 6 pak odnosi se na renoviranje uz opasku kako renoviranje javnih i privatnih objekata u skladu s minimalnim standardima energetske učinkovitosti može dati izrazito značajan doprinos smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Inicijativa 8 pak odnosi se na daljnji razvoj digitalne infrastrukture, dok ona broj 9 za cilj ima povećanje iznosa bespovratnih sredstava za potporu privatnom sektoru. Ovakva prilika svakako je poticaj domaćim institucijama vlasti da fokus djelovanja usmjere na provedbu nužnih ekonomskih reformi kako bi realizaciju ovoga europskog plana pratili i adekvatni potezi unutar BiH, a sve u cilju stvaranja dugoročno otpornije ekonomije uz jačanje infrastrukturne osnove..•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.