striučnjavci odgovorili

Invazija komaraca, prijete li bh. građanima zarazne bolesti?

komarci
Dreamstime
04.07.2019.
u 15:20

Nakon najezde zmija, posljednjih dana građani Sarajeva su zabrinuti i zbog velikog broja komaraca gradu. Visoke temperature, obilne kiše i poplave, izmamile su ih. 

Profesor Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Velija Katica za Radiosarajevo.ba kaže kako su povoljni vremenski uvjeti doveli do ogromnog porasta broja komaraca u cijeloj regiji. 

"Nisu samo visoke temperature već i poplave koje su nas pogodile prošlog mjeseca", rekao je za profesor Katica. 

Ukoliko ste ikada imali osjećaj da privlačite komarce poput magneta, mnogo više nego ljude koji se nalaze u vašoj neposrednoj blizini, Katica je mišljenja da umišljate, odnosno da ne postoje razlozi zašto su im pojedine osobe privlačnije za slijetanje i sisanje krvi. 

"Priče poput 'imam slatku krv', određena boja odjeće ih privlači, nisu istinite. Komarci nisu izbirljivi", istaknuo je Katica. 

S obzirom na situaciju u Hrvatskoj, gdje se bilježi sve više slučajeva Groznice zapadnog epidemiologinja i šefica Epidemiologije u Zavodu za javno zdravstvo Sarajevske županije Aida Pitić rekla je kako su u BiH, po njihovim procjenama, samo molestanti - komarci koji ne prenose zarazne bolesti, ali su uznemiravaju građane. 

"Mi imamo kontinentalno-planinsku klimu, nemamo močvara i bara gdje bi se komarci mogli zadržavati u velikom broju", rekla je Pitić. 

Što se tiče uništavanja komaraca i sustavne dezinfekcije, mišljenja je da bi se trebao pokrenuti projekt kako bi se mogla ustanoviti legla komaraca. 

"Komarci imaju nekoliko stadija svog razvoja - larvu, ličinku i odraslog komarca i nije isto boriti se protiv sva tri razvojna oblika. Dakle, treba jedan multidisciplinarni pristup kako bi se vidjelo je li uopće potrebno i ekonomski isplativo raditi sustavnu dezinfekciju komaraca", pojasnila je Pitić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije