najčešći simptomi

Intolerancija na gluten: 6 simptoma koje ne smijete ignorirati

gluten
Gulliver/Thinkstock
24.07.2016.
u 21:21

S obzirom na to kako neprobavljanje glutena može dovesti i do ozbiljnih komplikacija važno je prepoznati simptome i reagirati na vrijeme

Gluten je dio bjelančevine koja se nalazi u žitaricama poput pšenice, raži, ječma, pira i zobi. No, osim u žitaricama, gluten je sastavni dio brojnih proizvodima široke potrošnje kao što su tjestenina, razni umaci i dodaci prehrani, a prisutan je čak i u nekim ruževima za usne. Bolest intolerancije na gluten naziva se celijakija. Riječ je o nemogućnosti probavljanja ovog sastojka, a prema posljednjim izračunima, procjenjuje se kako 9 od 10 osoba koje boluju od intolerancije na gluten toga nisu niti svjesne, donosi zadovoljna.hr.

Ako sumnjate da i vi spadate u ovu skupinu potrebno je učiniti serološke i dijagnostičke pretrage ili, prije pretraga, prepoznajte najčešće simptome.

SIMPTOMI INTOLERANCIJE NA GLUTEN

1. Gruba koža na stražnjoj strani nadlaktica. Ovaj simptom najčešće uzrokuje manjak folne kiseline i vitamina A u organizmu koji može uzrokovati loša razgradnja masnoća uzrokovana oštećenjem crijeva.

2. Probavne smetnje poput nadutosti, plinova, proljeva pa čak i zatvora. Zatvor se najčešće javlja kod djece.

3. Vrtoglavice, umor, malaksalost i bezvoljnost bez posebnog razloga koja dolazi do izražaja nakon obroka koji sadrži namirnice bogate glutenom. 

4. Hormonalni disbalans poput snažnih simptoma PMS-a, PCOS (policistični jajnici) ili neobjašnjive neplodnosti.

5. Snažne glavobolje i učestale migrene.

6. Upale i otekline i bolovi u zglobovima, posebno u prstima, koljenima i kukovima.

Žitarice koje ne sadrže gluten:
- Kukuruz
- Heljda
- Proso
- Integralna riža 
- Amarant
- Quinoa

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije