Almir Džuvo

Interes SAD za BiH traje i u kontekstu je razvijanja države i institucija

09.01.2019.
u 17:33

Almir Džuvo, veleposlanik Bosne i Hercegovine pri NATO-u, komentirajući pismo američkog državnog tajnika Michaela Pompea u kojem članove Predsjedništva BiH poziva na usvajanje Godišnjeg Nacionalnog plana, kazao je da interes SAD-a nije nešto što je počelo sada nego praktično traje od Daytonskog sporazuma, i u kontekstu je razvijanja države i institucija Bosne i Hercegovine, javlja N1. 

"Bosna i Hercegovina je dugi niz godina bila zemlja u kojoj je NATO provodio mirovnu misiju, da bi se jačanjem države i njezinih institucija, Bosna i Hercegovina pojavila kao partner NATO saveza i kao takva postala je dio Alijanse", kazao je Džuvo za N1.

Kako je naveo, učešće Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u misijama, kao što je Afganistan, doprinijelo je jačanju povjerenja i pokazalo da zahvaljujući mogućnostima kojim Oružane snage Bosne i Hercegovine, i sama država raspolažu, mogu biti partner NATO saveza.

"Tako da, komentari oko 'olakšica' apsolutno ne stoje. Poziv na predaju Nacionalnog plana je produkt dugogodišnjeg partnerstva sa NATO savezom. Poziv za predaju Nacionalnog plana je otvoren i on nije determiniran", rekao je Džuvo.

Na pitanje koliko je važno iskoristiti trenutnu klimu, odnosno raspoloženje koje dolazi iz NATO krugova, za napredak na ovom putu, Džuvo je kazao da bi najbolje bilo da se to dogodi što prije, iz razloga stabilnosti Bosne i Hercegovine i cijele regije.

"Samim tim otvara se i nova perspektiva, kako sigurnosna tako i ekonomska, što se može vidjeti iz primjera drugih država koje su prošle ili prolaze ovaj proces pridruživanja NATO savezu", naveo je Džuvo.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je danas da pismo državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država Michaela R. Pompea treba shvatiti kao poticaj i pruženu ruku SAD-a i NATO saveza za produbljenje reformskih aktivnosti u svim sferama.

Pompeo je pismom pozvao Predsjedništvo BiH na usvajanje Nacionalnog godišnjeg plana, a Komšić ocjenjuje da ovakve reformske aktivnosti koje je potrebno uraditi, a kako bi u konačnici bio aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) osiguravaju dugotrajan mir, stabilnost i ekonomski razvoj.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozdravio je pismo koje je državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država Michael Pompeo uputio članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, pozivajući ih da prihvaćanjem prvog Godišnjeg nacionalnog programa započnu realizaciju Akcijskog plana za članstvo u NATO-u. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije