Tomislavgrad

Intenzivni radovi dovršenja mozaika u bazilici

Franjevački samostan Tomislavgrad
13.10.2018.
u 14:06

Ovih su dana u tijeku radovi u bazilici u župi Sv. Mihovila Arkanđela u Tomislavgradu. Na skeli visokoj 10.5 metara intenzivno se radi na dovršenju mozaika u tzv. prstenu kupole i na četiri pokrajnja stupa na kojima kupola stoji. 

„S ovim će radovima naša kupola dobiti svoj konačni izgled. Već su ranije postavljeni mozaici dvojice evanđelista Sv. Marka i Sv. Mateja na stupovima sa strane, a na druga će im se dva stupa sada pridružiti Sv. Ivan i Sv. Luka“, izvijestili su iz Franjevačkog samostana Tomislavgrad, piše Nedjela.ba. 

Prva polovica prstena kupole već je od prije ukrašena nebeskim Jeruzalemom, tj. mučenicima i velikanima hrvatskog naroda. A druga će se polovica ukrasiti slikama milosrdnog Isusa prema događajima koje zapisa Sv. Luka u svojem evanđelju: susret Isusa i Marije Magdalene; Isus i Jerihonski slijepac; Isus milosrdni Samaritanac; Milosrdni otac; te Isus Dobri pastir. Ovaj je mozaik remek-djelo akademskog slikara Josipa Botterija Dinija iz Splita, koji je općepoznat po svojoj sakralnoj tematici, posebno vitrajima i mozaicima.

„Sam mozaik, prema riječima gospodina Botterija, nastajao je oko šest mjeseci u njegovu ateljeu, gdje mu je asistiralo i pomagalo oko 15 ljudi da bi ovo umjetničko djelo dobilo svoj konačni izgled. Ples boja i sitnih detalja daje potpuno novu dimenziju našoj bazilici“, naveli su franjevci.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije