Što za zemlju znači dobivanje povjerenstva za suradnju

Intenzivira se dijalog BiH i NATO saveza, uskoro i novi program

23.03.2021.
u 19:30

Formiranje Povjerenstva BiH za suradnju s NATO savezom, kao kruna višemjesečnih napora, iznimno je bitno kada je riječ o podizanju odnosa BiH i Sjevernoatlantskog saveza na višu, produktivniju razinu, a sam čin ustroja ocijenjen je kao posebno značajan u kontekstu utvrđenja prioriteta i realizaciji obveza koje proizlaze iz sudjelovanja BiH u NATO-ovu programu “Partnerstvo za mir” iz dokumenta “Program reformi BiH”, piše Večernji list BiH. 

Zadaće Povjerenstva

Josip Brkić, zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i novi predsjedatelj Povjerenstva za suradnju s NATO savezom, kaže u razgovoru za Večernji list kako su povjerenstva uvijek bila tehnička suradnja razine između BiH i NATO-a. Ovaj put, zbog toga što je provedba izbornih rezultata iz 2018. bila uvjetovana NATO putom, dugo se čekalo na formiranje Povjerenstva.

Brkić kaže kako je došlo do promjene imena Povjerenstva, ali u kontekstu sadržaja nema nikakve bitne razlike.

- Vijeće ministara nam je dalo u zadaću izrađivati strategijske dokumente odnosa između BiH i Sjevernoatlantskog saveza, sudjelovati u programima..., sadržajno nema razlike. U kontekstu načina rada Povjerenstva prvi put se uvodi isti mehanizam kao u Vijeću ministara, a to znači da, uz glasove predsjedatelja, presudnu ulogu imaju glasovi zamjenika predsjedatelja - objasnio je Brkić kazavši kako im je prvi zadatak da se pred Povjerenstvom do polovice travnja nađe dokument “Program reformi za 2021. godinu”.

Kada je riječ o samim odnosima, Brkić je posebno upozorio na važnost konsenzusa, a što je ključna formula koja se dokazala i na politički senzbilnoj temi. Naglasio je i kako očekuje produktivnu godinu te da se nadomjeste tri mjeseca 2021. koja su potrošena, poručivši kako očekuje da se dijalog BiH i NATO-a intenzivira. O tomu svjedoči i najava kako bi se uskoro Brkić trebao susresti i sa zamjenikom glavnog tajnika NATO saveza. O značaju samog Povjerenstva za dijalog i suradnju govorili su i čelnici NATO-a, pa je tako zapovjednik NATO stožera u Sarajevu brigadni general Eric Folkestad naglasio kako je riječ o skupini ljudi koji će odlučiti o oblastima suradnje s NATO savezom. Podsjetio je na stav NATO-a da njegova vrata ostaju otvorena za BiH, ističući značaj suradnje u pogledu zajedničkog odgovora na sigurnosne izazove i rizike.

Reforme

- Ni jedna zemlja sama se ne može suprotstaviti sigurnosnim izazovima današnjice, bilo da je riječ o odgovoru na pandemiju, prirodne katastrofe, organizirani kriminal, ilegalne migracije ili bilo koji sigurnosni izazov s kojima se svi danas suočavamo. Nema sumnje kako smo zajedno jači - kazao je general Folkestad. U tom je kontekstu ocijenio važnim da se vlasti u BiH nastave fokusirati na reforme obrambenih i sigurnosnih institucija, a na dobrobit svih građana u BiH. Na značaj Povjerenstva uputio je i veleposlanik Mađarske u Bosni i Hercegovini Krisztián Pósa koji je, uime Veleposlanstva zaduženoga za NATO kontakt u BiH, naglasio spremnost za pružanje pune potpore bh. partnerima u tom procesu. Prema svemu sudeći, pred BiH je razdoblje ubrzanja reformskih zahvata i uspostavljanje jasnijeg dijaloga s NATO-om uz prethodno postignuti, a za budućnost BiH iznimno značajan dogovor predstavnika triju naroda. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?