Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Institucije BiH trebaju pojačati dinamiku provođenja reformi na europskom putu

Josep Borrell je rekao da očekuje da Vijeće ministara BiH ostane posvećeno provođenju reformi koje će zemlji omogućiti da napreduje ka EU, te pozvao institucije BiH da pojačaju dinamiku provođenja reformi na europskom putu.
21. studenoga 2020. u 13:21 1 komentara 63 prikaza

Zamjenici predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine -  ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, primili su danas potpredsjednika Europske komisije i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije (EU) Josepa Borrella, s kojim su razgovarali o europskoj perspektivi BiH, 25 godina nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Ministar Bevanda, u svojstvu šefa delegacije Vijeća ministara BiH, zahvalio je Borrellu na posjetu koji je uspješno realiziran u vrijeme pandemije i teškoća s kojima se suočio cijeli svijet.

Tijekom današnjeg sastanka posvećena je posebna pažnja obvezama koje BiH ima u procesu ispunjavanja uvjeta za prijem u EU i ispunjavanju 14 prioriteta iz Akcijskog plana iz Mišljenja Europske komisije.

Ministar Bevanda naglasio je da u procesu europskih integracija moraju sudjelovati sve razine vlasti u skladu s ustavnim uređenjem, "jer će tako uspjeh biti zajamčen, zbog čega u BiH i postoji mehanizam koordinacije u procesu pridruživanju EU-u".

Prema njegovim riječima, europske integracije nemaju alternativu te su svi politički akteri u BiH suglasni da je put u EU ono što će doprinijeti boljem životu svih građana BiH.

Bevanda je istaknuo da je svima jasno kako je nužno ubrzati reforme na europskom putu te da svi u BiH trebaju preuzeti odgovornost za svoj dio obveza, uz puno poštovanje Ustava i važećih zakona.

Ministrica Bisera Turković je zahvalila Europskoj uniji na sveukupnoj dosadašnjoj pomoći, istaknuvši i iznimno važnom odluku EU-a da omogući pristup Bosni i Hercegovini instrumentima i inicijativama dostupnim državama članicama u okviru borbe protiv pandemije COVID-19.

Prema njenim riječima, europska perspektiva je ključni prioritet Bosne i Hercegovine i potrebno je održavati stalnu komunikaciju s institucijama EU-a o važnim ciljevima koje treba postići.

Naglasila je kako je BiH opterećena problemom ilegalnih migracija i dodala da se očekuje puna podršku EU-a za rješavanje migrantske krize.

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politku Europske unije Josep Borrell je rekao da očekuje da Vijeće ministara BiH ostane posvećeno provođenju reformi koje će zemlji omogućiti da napreduje ka EU, te pozvao institucije BiH da pojačaju dinamiku provođenja reformi na europskom putu.

Sastanku su nazočili izaslanik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije Milorad Đurđević i  ef Delegacije EU-a i specijalni predstavnik Europske unije u BiH veleposlanik Johann Sattler, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.