U Unsko-sanskoj županiji brojni iznajmljivači smještaja ne plaćaju boravišnu pristojbu

Inspektori iznajmljivačima izdali 153 naloga u iznosu od 138.600 KM

04.11.2023.
u 16:29

Da je ovogodišnja turistička sezona u Unsko-sanskoj županiji bila iznimno uspješna, potvrđuju činjenice da je broj turista povećan za 33 posto, a noćenja za 20 posto, piše Večernji list BiH. Nerijetko broj noćenja nije moguće točno utvrditi jer značajan broj iznajmljivača smještaja ne uplaćuje boravišnu pristojbu, čime ne ispunjavaju svoju zakonsku obvezu. Zbog toga su inspektori Tržišno-turističko-ugostiteljske inspekcije tijekom svojih nadzora utvrdili određene nepravilnosti poput neposjedovanja dopuštenja za rad i neuplaćivanja boravišne pristojbe i takve subjekte sankcionirali sukladno zakonu. Predstavnici turističkih zajednica gradova i općina upoznali su nas sa stupnjem naplate boravišne pristojbe.

124 subjekta

Inspektori Tržišno-turističko-ugostiteljske inspekcije Županijske uprave za inspekcijske poslove u protekla četiri mjeseca proveli su 293 inspekcijska nadzora tijekom kojih su kod 228 subjekata nadzora utvrdili određene nepravilnosti, neposjedovanje dopuštenja za rad izdanoga od nadležnoga tijela kod 124 subjekta te neuplaćivanje boravišne pristojbe za ovu i proteklu godinu i neprijavljivanje gostiju.

- Svim subjektima nadzora koji nisu imali dopuštenje za rad izdano od nadležnoga tijela zabranjen je rad, odnosno izrečena mjera privremene zabrane rada, dok su u ostalim slučajevima izdana rješenja o otklanjanju nedostataka. Sve ovo, na neki način, rezultiralo je izdavanjem ukupno 153 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 138.600 KM - kaže Dženita Duraković, glasnogovornica Županijske uprave za inspekcijske poslove USŽ-a. Da su inspekcijski nadzori imali učinka, potvrđuju podaci da je u proračun Unsko-sanske županije, zaključno s 30. rujna, uplaćena 15.801 KM boravišnih pristojbi za proteklu i ovu godinu - dodaje Duraković. Prema podacima nadležne službe Gradske uprave Bihać, izdano je 68 novih rješenja za pružanje usluga smještaja, a u postupku izdavanja je još 30 novih rješenja. Inspekcijski nadzor subjekata koji pružaju usluge smještaja bit će nastavljen i u predstojećem razdoblju. U TZ Grada Bihaća kažu kako je naplata boravišne pristojbe ranije bila slaba, a u posljednjih nekoliko godina prihodi rastu.

- Ove godine dosad je uplaćeno više od 145.000 KM. Moram napomenuti da od tog iznosa 20 posto ostaje u županiji, a 80 posto ide na općinsku razinu, odnosno u Turističku zajednicu, a taj novac se koristi u svrhu unaprjeđenja turističke ponude - kaže Lorena Felić, ravnateljica Turističke zajednice Grada Bihaća.

Pristojbu plaćaju rijetki

Zadovoljni su brojem turista jer ih je ove godine u odnosu na prošlu bilo više za 33 posto. Grad Bihać posjetilo je oko 40.000 gostiju koji, osim domaćih iz BiH, dolaze iz Hrvatske, Njemačke, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Malezije... Turističke djelatnike posebno raduje činjenica da se svake godine povećava broj turista iz Europe. Gosti u prosjeku ostaju dva do tri dana, a gosti koji dolaze iz Europe ostaju dulje - ističe Felić. Boravišnu pristojbu u Sanskom Mostu plaćaju tek rijetki.

- Trenutačno plaća samo jedan gospodarski subjekt i drugi je redovito izmirio za ovu godinu svoje obveze - kaže Edis Rasavac, ravnatelj TZ Sanski Most. Koliko iznajmljivači smještaja u Bužimu, Bosanskoj Krupi, Velikoj Kladuši i Bosanskom Petrovcu plaćaju boravišnu pristojbu, nismo uspjeli doznati jer u ovim lokalnim zajednicama još nisu utemeljene turističke zajednice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije