Novi Zakon

Inspektori će zatvoriti turističke objekte bez isplaćene boravišne takse

29.01.2018.
u 10:00

Novim zakonskim okvirom kojim se uređuje planiranje i razvoj turizma na teritoriju Federacije BiH, konačno se dopušta formiranje turističkih agencija na svim razinama vlasti, piše Večernji list BiH.

Prednosti novog zakona

To znači da će se turističke agencije napokon moći formirati na razini FBiH, županija, ali i gradova i općina, kao i međuopćinske turističke agencije. Zakonom se na novi način utvrđuju obrasci i mjere za financiranje i davanje poticaja razvoju turizma, obavljanju turističke djelatnosti turističkim agencijama, turističkim vodičima, organizacijama... Uvodi se i registar turizma, kao i jači inspekcijski nadzor nad subjektima koji su registrirani kao davatelji turističkih usluga. Jednom riječju, novi Zakon bi trebao uvesti red u turističku djelatnost koja je u cijeloj BiH u uzlaznoj ekspanziji posljednjih godina, o čemu govore i brojni hvalospjevi koje su na račun prirodnih ljepota u BiH napisali i ugledni strani mediji. “Prijedlog Zakona o turizmu FBiH s predloženim zakonskim rješenjima ima za cilj doprinijeti suzbijanju sive ekonomije i osigurati bolju zaštitu klijenata turističkih agencija. Turizam jest pokretao ekonomije na onim mjestima gdje postoji, ali također zahtijeva i velika inicijalna ulaganja u situaciji gdje ne postoji duga turistička tradicija. S tim u vezi, predloženim rješenjima se nastoji uvesti vise discipline u ovu oblast. Predviđa se utemeljenje turističkih organizacija kao pravnih osoba sa svojim pravima i obvezama. S tim u vezi jača se odgovornost tih organizacija glede pripreme i provođenja promotivnih aktivnosti i unapređenja turizma”, stoji u objašnjenju ponuđenog Zakona o turizmu. U njega su prilikom izrade unesene i projekcije o financijskoj dobiti koja bi trebala uslijediti nakon primjene Zakona o turizmu u FBiH. Kalkulacije govore kako bi se samo od postupaka za registraciju i rad turističkih subjekata u FBiH na godišnjoj razini mogla ostvariti ušteda u iznosu od 5,78 milijuna maraka u privatnom sektoru. Ističu kako je novim zakonskim rješenjima znatno je ubrzano provođenje procedura i postupaka obuhvaćenih ovim zakonom, odnosno potrebno vrijeme za registraciju je reducirano za 77,20 posto. Uvode se i boravišne pristojbe koje će morati plaćati svaki turist u Federaciji BiH i koje će svaki turistički objekt morati prikazati. Boravišne takse prema njihovoj kalkulaciji trebale bi na godišnjoj razini proračunu FBiH donijeti oko 830 tisuća maraka. “Također, novim rješenjima iz ovog prijedloga jača se fiskalna disciplina u samom sektoru. Predviđa se povezivanje registriranja poreznih obveza s izmirenim i neizmirenim obvezama na temelju uplaćivanja boravišne pristojbe”, piše u Zakonu. Definira se konačno koji prostor i kakvi objekti se mogu proglasiti turističkim. Novi Zakon propisuje kategorije turističkog prostora, mjesta za odmor i turističkog mjesta.

Stručna edukacija

Turistički prostor proglašava Vlada Federacije BiH, uz prethodno pribavljeno mišljenje županija i jedinica lokalne samouprave, a posebna zaštita predviđena je za korištenje turističkog prostora u zaštićenom prirodnom ili nepokretnom kulturnom dobru. Turistički vodiči, kao i agencije, morat će imati stručnu edukaciju za posao koji obavljaju. Detaljnije su regulirane turističke usluge u seoskom turizmu, lovno-ribolovnom turizmu, na vodama, u nautičkom turizmu, usluge na skijaškom terenu, usluge sa športsko-rekreativnim aktivnostima, turističke usluge u raftingu i splavarenju... To znači da će svi pružatelji takvih usluga morati biti registrirani i stručno obučeni kako bi dobili certifikat za svoj rad. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?