BANJA LUKA

Inspekcija za hranu povlači s tržišta Republike Srpske piće Prime Hydration

storyeditor/2023-11-27/prime.jpg
ilustracija
28.11.2023.
u 14:49

Utvrđeno je da proizvod Prime Hydration, koji se po svom sastavu svrstava u hranu obogaćenu nutrijentima, nije upisan u registar hrane obogaćene nutrijentima

Inspekcija za hranu republičkog Inspektorata povlači s tržišta RS-a piće Prime Hydration, a u skladu sa Zakonom o hrani kojim je propisano da je zabranjeno prometovati hranu obogaćenu nutrijentima koja nije upisana u odgovarajući registar. Iz Inspektorata RS-a rekli su da su oni pet uzoraka pića Prime Hydration prije poslali na laboratorijsku analizu i ocjenu zdravstvene ispravnosti te usklađenosti deklaracije s važećim propisima. - Rezultatima laboratorijskih analiza utvrđeno je da deklaracija proizvoda, koja je obilježena na jednom od jezika u službenoj upotrebi u RS-u, nije usklađena s važećom zakonskom regulativom i s originalnom deklaracijom, odnosno na njoj nisu navedeni svi potrebni podaci - istaknuli su iz Inspektorata RS-a, piše Srpskainfo. Utvrđeno je da proizvod Prime Hydration, koji se po svom sastavu svrstava u hranu obogaćenu nutrijentima, nije upisan u registar hrane obogaćene nutrijentima, koji vodi Ministarstvo zdravstva i socijalne zaštite RS-a, a što je zakonska obveza.

- Hrana obogaćena nutrijentima je hrana kojoj se dodaju vitamini, minerali i određene druge tvari s određenim hranjivim ili fiziološkim učinkom koje nisu vitamin ili mineral. Svaki subjekt u poslovanju hranom prije stavljanja na tržište RS-a hrane za posebne prehrambene potrebe, dodataka prehrani i hrane obogaćene nutrijentima dužan je podnijeti Ministarstvu zahtjev za upis hrane za posebne prehrambene potrebe, dodatka prehrani i hrane obogaćene nutrijentima u registar hrane za posebne prehrambene potrebe, registar dodataka prehrani i registar hrane obogaćene nutrijentima - utvrdili su iz Inspektorata. S obzirom na navedeno, inspekcija za hranu provodi mjeru povlačenja proizvoda Prime s tržišta, a u skladu s odredbama Zakona o hrani kojim je propisano da je zabranjeno stavljati u promet hranu obogaćenu nutrijentima koja nije upisana u odgovarajući registar. - Ovim putem pozivamo trgovce, ako do sada nisu informirani o povlačenju proizvoda, da ne čekaju dolazak inspektora, već da samostalno uklone proizvod iz prometa. U dijelu ocjene zdravstvene ispravnosti analizom je utvrđeno da su vrijednosti ispitivanih parametara u granicama referentnih vrijednosti definiranih važećim pravilnicima - istaknuli su.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije