IMUNIZACIJA JE OBVEZNA

Inspekcija SŽ-a kažnjava roditelje koji odbijaju cijepiti djecu, kazne od 100 do 2.000 KM

cijepljenje
01.04.2023.
u 16:05

Na društvenim mrežama se ponovo aktualizirala tema o kažnjavaju roditelja koji odbijaju cijepiti svoju djecu nakon što je u 2023. godini došlo do naglog porasta zaprimljenih potvrda o njihovom sankcioniranju.

Tragom te informacije novinari portala klix su istražili koliko je do sada uručeno kazni za roditelje necijepljene djece, kolike su te kazne, kao i na koji se način utvrđuje da djeca nisu cijepljena.

Pitanja na ove odgovore potražili su u Županijskoj upravi za inspekcijske poslove Sarajevske županije, iz koje su objasnili proceduru.

Iz ove medicinske ustanove su pojasnili kako oni od JU Dom zdravlja SŽ-a dobijaju potvrdu koja je ovjerena potpisom i faksimilom pedijatra, a u kojoj su navedeni podaci djeteta koje nije cijepljeno, te podaci roditelja/staratelja koji odbija obveznu imunizaciju svog djeteta.

Po zaprimanju potvrde, putem pošte dostavlja se poziv roditelju/staratelju za pristup u prostorije Županijske uprave za inspekcijske poslove, s ciljem utvrđivanja činjeničnog stanja. Prilikom odziva roditelja/staratelja, inspektor ga upoznaje sa zaprimljenom potvrdom, kao i o zakonskoj obvezi imunizacije.

U slučaju odbijanja provedbe zakonske odredbe obvezne imunizacije, shodno članu 70. Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a u vezi člana 40. istog zakona, roditelju odnosno staratelju izriče se novčana kazna zbog propuštanja dužne brige za maloljetnu osobu, u iznosu od 100 KM do 2.000 KM.

U slučaju da roditelj/staratelj prihvata obvezu izvršenja imunizacije, istom se daje rok od dva mjeseca za obavljanje imunizacije, uz dostavljanje materijalnog dokaza o izvršenom, što inspektori kontroliraju po službenoj dužnosti.

Roditelji koji su se odazvali pozivima, najčešće ističu kako je razlog odbijanja cijepljenja djece sumnja na kvalitet cjepiva, te bojazan od eventualnih posljedica. U 2019. godini sanitarni inspektori su po službenoj dužnosti dostavili 414 poziva roditeljima/starateljima da se izjasne o razlozima odbijanja cijepljenja.

U razdoblju 2020-2022. godine usljed pandemije koronavirusom, iako imunizacija nije obustavljena, zaprimljen je manji broj potvrda o odbijanju imunizacije usljed vanrednih okolnosti rada zdravstvenih ustanova.

Tako je tijekom 2022. godine zaprimljeno svega 56 potvrda i upućeno isto toliko poziva roditeljima. Ukupno su 23 roditeljska para odbili cijepiti djecu, te su oni dobili prekršajne naloge u iznosu od po 100 KM ili 2.300 KM.

Simptomatično je da je tijekom 2023. godine broj zaprimljenih potvrda naglo porastao. Tako je u siječnju ove godine zaprimljeno 57 potvrda, na osnovu kojih su izvršena 33 inspekcijska nadzora.

U veljači je taj broj iznosio 52 poziva, od kojih je 50 izvršenih nadzora, dok je u ožujku, do momenta sačinjavanja informacije, zaprimljeno više od 100 potvrda o nepotpunom statusu cijepljenja, o čemu su upućeni pozivi roditeljima.

Dakle, u siječnju i veljači 2023. godine izvršena su ukupno 83 inspekcijska nadzora i izrečeno 60 prekršajnih naloga u iznosu od 6.000,00KM, a ostali inspekcijski postupci su u tijeku rješavanja, te se realizacija imunizacije prati po službenoj dužnosti, uz napomenu da se nerijetko dogodi i da se poslati poziv vrati usljed netačne adrese, što usložnjava i sam postupak inspekcijskog nadzora.

Treba istaknuti da u slučaju ponovljenog zaprimanja potvrde o odbijanju imunizacije, odnosno ako je roditelj već prekršajno sankcioniran, inspektor će pokrenuti prekršajni postupak kod nadležnog suda za određivanja većeg iznosa kazne od minimalne koja evidentno nije rezultirala učinkom.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?