Mostar: Završna konferencija

Inovativna rješenja za poljoprivredu

27.01.2017.
u 10:00

Tehnološki park Intera jučer je organizirao završnu konferenciju CityOS programa. Priča o CityOS programu, koji predstavlja prvi korak prema stvaranju Mostara kao pametnog grada, započela je u listopadu 2016. godine. Program je stavio naglasak na poljoprivredni sektor, odnosno rješavanje stvarnih problema s kojima se susreću hercegovačka poduzeća.

Intenzivan rad

Prva faza programa bila je CityOS konferencija nakon koje su uslijedile “Zero to Hero” radionice, a epilog svega bio je hackathon. U 36 sati intenzivnog rada formirani timovi radili su na razvijanju konkretnog hardverskog ili softverskog rješenja za prethodno predstavljene probleme. Tri mjeseca poslije, na završnoj konferenciji, mladi grada Mostara predstavili su dva funkcionalna rješenja na kojima su marljivo i predano radili. - Jedan tim razvio je rješenje senzorike za mjerenje vlažnosti tla za poduzeće Hepok d.d., a drugi tim razvio je modul praćenja učinkovitosti radnika korištenjem bar-koda za poduzeće Hercegovinalijek d.o.o., kazala je Meliha Gekić Lerić, direktorica Poslovnog inkubatora Tehnološkoga parka Intera. Gekić Lerić je dodala kako se Poslovni inkubator u projekt uključio jer su željeli vidjeti kakva je primjena novih tehnologija u realnom sektoru. -Izabrali smo tradicionalni sektor za Hercegovinu, a to je poljoprivreda, podsektor vinogradarstvo. Dojmovi su više nego pozitivni, s obzirom na to da su uključeni svi ključni akteri. Okupili smo mlade ljude pune entuzijazma i znanja, kao i tvrtke iz poljoprivrednog sektora koje su bile voljne prezentirati koje probleme imaju u radu, a na što bi se mogle primijeniti te tehnologije i unaprijediti im poslove, povećati prihode i broj zaposlenih, istaknula je Gekić Lerić.

Povećanje proizvodnje

Ceco Gaković, osnivač CityOs fondacije, kaže kako pobjednička rješenja vrlo precizno mjere stvari za koje su namijenjene. - Koriste se razni senzori, razni načini praćenja i na osnovi tih informacija se automatiziraju drugi sustavi, a rezultat svega je smanjenje troškova i povećanje proizvodnje. U isto vrijeme motiviraju radnike da povećaju proizvodnju čak i do 50 posto, istaknuo je Gaković. Program je organizirao TP Intera u suradnji sa CityOS fondacijom, uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške i Grada Mostara.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?