Vlada FBiH:

Inicijativa za definiranje planskih dokumenata u sektoru okoliša

vlada FBiH
FENA
12.07.2016.
u 15:34

Federalna vlada usvojila je na današnjoj sjednici u Mostaru Inicijativu Federalnog ministarstva okoliša i turizma za definiranje politike i usvajanje strateških i planskih dokumenata i provedbenih akata za sektor okoliša na nivou Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 U zaključcima je navedeno da je Inicijativa neophodna kako bi bili stvoreni preduslovi za provođenje brojnih obaveza koje Bosnu i Hercegovinu očekuju iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji, za poglavlje 27. Okoliš i klimatske promjene. To je i uslov za otvaranje predpristupnih sredstava za oblast okoliša (IPA II). Na nivou Bosne i Hercegovine potrebno je usvojiti državnu politiku zaštite okoliša BiH i Strategiju približne vrijednosti propisa BiH s pravnim stečevinama Europske unije u oblasti zaštite okoliša i životne sredine. Neophodni su i drugi dokumenti čiji su nacrti urađeni kroz projekt Europske unije pod nazivom Jačanje institucija za zaštitu okoliša i životne sredine u BiH i priprema za predpristupne fondove (ENVIS projekt).

 Nakon usvajanja ovih dokumenta na državnom nivou, uslijedit će  usvajanje politike zaštite okoliša i strategije približne vrijednosti propisa na nivou entiteta i Brčko Distrikta, uz koordinaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 Današnja inicijativa će biti dostavljena Vijeću ministara BiH i Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije