Vodič za pacijente

Informacije o hitnoj medicinskoj pomoći i prvoj pomoći

hitna pomoć
VL FOTO
02.12.2015.
u 14:28

Federalno ministarstvo zdravstva i Udruženje za razvoj društva "Kap" prezentirali su danas Vodič za pacijente "Hitna medicinska pomoć i prva pomoć“ koji je štampan u namjeri da se edukacijom stanovništva unaprijedi efikasnost rada hitnih medicinskih službi u FBiH. 

Analize pokazuju da su službe hitne medicinske pomoći opterećene poslom koji zapravo nije u njihovom opisu rada što opterećuje rad tog sektora i timovima otežava da pruže pomoć onima kojima je to zaista neophodno. 

Pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera istaknula je važnost rada službi hitne medicinske pomoći, ali i da efikasnost rada tih ekipa umnogome ovisi od toga da stanovništvo uistinu prepozna da se radi o hitnom medicinskom slučaju prije nego ih pozovu.

Zato je, kaže, važna edukacija stanovništva o tome kad treba potražiti pomoć službi hitne medicinske pomoći, a kad od obiteljskog liječnika. Osim tih, Vodič sadrži i informaciju o tome što saopćiti pozivanjem ekipa telefonom, te načinu pružanja prve pomoći dok te ekipe ne stignu do ciljanog mjesta.

Treći dio tog priručnika odnosi se na samoliječenje, odnosno lijekove u kućnim apotekama koje uglavnom držimo na neadekvatnim mjestima i ne kontroliramo rokove trajanja.

Direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS-a Sena Softić - Taljanović ističe nivo stručnosti kadra te medicinske ustanove i kvalitetu opreme kojom raspolažu, kao i kontinuiranu edukaciju koja se provodi u namjeri da se pacijentima omogući što brža i bolja zdravstvena zaštita.

 - U hitnoj pomoći postoji tzv. zlatni sat koji je trenutak od nastajanja stanja prijetećeg za život do definitivnog zbrinjavanja pacijenta. Zato se sva stanja u zbrinjavanju pacijenata moraju riješiti u tom periodu - kazala je. Naglasila je važnost Vodiča za stanovništvo da ne bi „krali“ vrijeme od zlatnog sata.

Podsjetila je i na tzv. platinasti sat (deset minuta) u hitnoj pomoći koje teče od vremena poziva do dolaska ekipe na mjesto dešavanja nesretnog slučaju. S ponosom je ustvrdila da su ekipe sarajevskog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć postigli platinastih deset minuta.

U izradi Vodiča sudjelovali su uglavnom ljekari službi za hitnu medicinsku pomoć,  bit će dostupan u službama hitne medicinske pomoći širom FBiH, a postavljen je i na web stranicu Federalnog ministarstva zdravstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?