Ohrabrujući podaci

Industrijska proizvodnja veća za 2,8, a promet u industriji za 9,7%

03.02.2021.
u 14:43

Dobre vijesti za gospodarstvo u BiH; čini se kako je u prosincu zabilježen stanoviti oporavak prometa industrijskim proizvodima, a da je tomu tako svjedoče i podaci Agencije za statistiku u koje smo imali uvid, a prema kojima je ukupan desezonirani promet industrije u BiH u prosincu 2020. ostvario rast od 3,3 posto u odnosu na studeni iste godine, piše Večernji list BiH. 

Odnos tržišta

Pritom je ipak značajna prednost na stranom tržištu. Naime, ako usporedimo tržišta, u istom razdoblju na domaćem tržištu nije bilo promjena, a na stranom tržištu zabilježen je rast od 6,1 posto.

U kontekstu tipova proizvoda najveći rast prometa bilježe kapitalni proizvodi, i to za 9,7 posto. Promet intermedijarnih proizvoda veći je za 3,9%, promet trajnih proizvoda za široku potrošnju veći je za 3,5% i promet netrajnih proizvoda za široku potrošnju veći za 0,1%, dok je promet energije manji za 1,4%.

Ono što ohrabruje je usporedba sa stanjem iz prosinca 2019. godine. Naime, u prosincu 2020. godine, u usporedbi s prosincem 2019., ukupan promet industrije, kalendarski prilagođen, u Bosni i Hercegovini bilježi rast za 9,7%. Ako usporedimo tržišta, u istom razdoblju na domaćem tržištu zabilježen je pad za 2% i na stranom tržištu rast za 23,3%.

U prosincu prošle, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, ukupan promet kapitalnih proizvoda veći je za 24,4 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 20,7 posto, intermedijarnih proizvoda za 11,4 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,2 posto, dok je promet energije manji za 10,7 posto.

Osim prometa, prosinac prošle godine donio je i dobre rezultate u kontekstu ukupne desezonirane industrijske proizvodnje u BiH, a koja je veća je za 1,7 posto u usporedbi sa studenim. Proizvodnja intermedijarnih proizvoda u prosincu bila je veća za 8,3 posto u odnosu na studeni prošle godine, kapitalnih proizvoda za 5,1 posto, energije za 0,6 posto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 2,4 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,2 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH. Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u prosincu 2020. u usporedbi sa studenim iste godine u vađenju ruda i kamena veća je za 7,8 posto, u prerađivačkoj industriji za 2,2 posto, dok je u proizvodnji i opskrbi električnom energijom i plinom manja za 2,2 posto.

Također je dobra vijest da, u odnosu na prosinac 2019. godine, industrijska proizvodnja u BiH, kalendarski prilagođena, bilježi rast od 2,8 posto.

U prosincu prošle, u odnosu na isti mjesec 2019. godine, proizvodnja kapitalnih proizvoda veća je za 18,9 posto, intermedijarnih proizvoda za 15 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 11,7 posto, dok je proizvodnja energije manja za 6,8 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 8,4 posto.

Prerađivačka industrija

Kada je riječ o ostalim tipovima proizvodnje, u prosincu prošle, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi rast u prerađivačkoj industriji od šest posto, u vađenju ruda i kamena rast od 0,8 posto, dok je u proizvodnji i opskrbi električnom energijom i plinom zabilježen pad od 6,6 posto.

Podaci koji nam stižu iz industrijske proizvodnje otvaraju prostor za stanoviti optimizam te pokazuju kako bi se daljnje smirivanje stanja moglo odraziti i na početak oporavka gospodarstva u državi koja je dobrim dijelom ovisna o stranim tržištima. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?