velika opasnost

Incident u KPZ-u Zenica: Iscurilo kancerogeno ulje, iz zatvora tvrde da je sve pod kontrolom

 KPZ Zenica
20.01.2020.
u 20:01

U Pritvorskoj jedinici Kazneno-popravnog zavoda Zenica prošli tjedan došlo je do incidenta, kada su radnici na održavanju primijetili curenje opasnog ulja iz jednog od kondenzatora koji služe za hlađenje elektroindukcionih peći, doznaje Faktor.

Smatra se da ovi kondenzatori sadrže vrlo opasno i kancerogeno ulje piralen, koje može predstavljati veliku opasnost i čije posljedice izloženosti nisu vidljive odmah, nego tek nakon određenog razdoblja, obično između dvije i pet godina.

Direktor zeničkog KPZ-a Redžo Kahrić je potvrdio za Faktor da se "nešto dogodilo u srijedu", ali da su to radnici na održavanju odmah primijetili i otklonili, stavili pod kontrolu i uskladištili na propisan način.

- Naložene su sve procedure koje se trebaju ispoštovati u ovakvim slučajevima. Nije to prvi put, to se i ranije događalo i kod nas i u svakoj livnici starije proizvodnje. Sve je pod kontrolom, nema nikakvih problema, to je odmah stavljeno pod kontrolu i brzo je sve završeno - kazao je Kahrić.

Kemal Arnautović, inženjer zaštite na radu u KPZ-u Zenica je detaljno pojasnio o kakvim uređajima je riječ i što se dogodilo u konkretnom slučaju.

- To se događa, s obzirom da su postrojenja elekroindukcijskih peći već godinama tu i rade na tom principu s kondenzatorima koji vjerojatno, ne mogu tvrditi, ali vjerojatno, po pretpostavkama, sadrže piralensko ulje, s obzirom na godinu proizvodnje. Čim je primjećeno da je došlo do curenja, angažirana je tvrtka za zamjenu kondenzatora, došli su elektroinženjeri, izvršili zamjenu kondenzatora, koji je potom smješten u plastično bure i deponiran u skladište koje postoji ovdje kod nas za tehničke plinove, ulja i maziva. Dakle, posebno je izdvojeno u plastičnom buretu, zatvoreno i dalje ćemo vidjeti kako će se postupati s tim - kazao je Arnautović.

Postupanje sa piralenom, podsjetio je, još nije u potpunosti uređeno u našoj državi, niti su još doneseni bilo kakvi akti u vezi s tim.

U konkretnom slučaju, kako je kazao, radi se o vrlo maloj količini ulja koje je iscurilo iz kondenzatora prije nego je problem riješen.

- Piralensko ulje je dobro u tom smislu da ne gori, ne isparava i tako dalje, a dobro je za hlađenje u sustavu. Ovi kondenzatori su u posebnim prostorijama, koje su planski rađene kada se projektiralo. Radi se o jednoj podrumskoj prostoriji, koja je u betonu, tako da nema tu doticaja, niti opasnosti. Naši ljudi nisu ni ulazili, jer smo mi angažirali tvrtku koja će to uraditi. Ovdje je riječ o maloj količini, decilitar ili dva maksimalno je uspjelo iscuriti prije dok se to riješilo, ali mi smo opet postupili u skladu s propisima - kazao je Arnaut.

O piralenu se u posljednje vrijeme dosta govorilo, posebno nakon incidenata u Tuzli, Banjoj Luci i u Mostaru.

Prema riječima stručnjaka, uporaba piralena znatno je smanjena od 1970-ih godina, ali i dalje postoji u postojećoj opremi ili u uskladištenom otpadu i predstavlja stalnu prijetnju za okoliš. Otkrivanjem toksičnosti i kancerogenosti njegova proizvodnja je bila zabranjena saveznim zakonom SAD-a još 1978. i Stokholmskom konvencijom iz 2001. Međunarodna agencija za istraživanje raka identificirala je piralen kao spoj s kancerogenim osobinama.

Kada piralen iscuri u zemlju on trajno zagađuje zemljište, kao i podzemne vode koje tuda prolaze, a najveća opasnost je prilikom njegovog sagorijevanja na otvorenom prostoru, jer se tada oslobađa veliki broj opasnih i kancerogenih produkata.

Kada piralen iscuri na beton, kao u slučaju iz livnice zeničkog KPZ-a, tada se po tom mjestu prospe pijesak koji upije piralen, a zatim se pijesak, kao i sav alat i odjeća, trebaju staviti u burad i zakopati u glinene rovove.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?