INTERVJU Josip Grubeša

Imunitet ne može dobiti kriminalac za kazneno djelo iznad 10 godina

19.09.2018.
u 09:00

Nakon donošenja izmjena Zakona o kaznenom postupku (ZKP) BiH gotovo svi domaći i međunarodni sudionici izrazili su zadovoljstvo tvrdeći kako je riječ o zakonu usklađenom s europskim demokratskim standardima, što je u najmanju ruku čudno jer se isto tvrdilo i za ranije izmjene zakona bez amandmana kojim su ograničene mogućnosti zloupotreba prilikom vođenja istraga, podizanja optužnica i davanja imuniteta od kaznenog progona. Ministar pravosuđa Josip Grubeša ističe kako je sadašnji prijedlog usklađen s traženjem Ustavnoga suda BiH.

Zašto se oko ovoga zakona politiziralo i pokušavalo voditi kampanja optužujući pojedine stranke da ne podržavaju borbu protiv korupcije i kriminala?

- Prije godinu dana pokrenuta je apelacija tadašnje predsjedateljice Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjane Krišto prema Ustavnom sudu BiH prema kojoj određeni članci ZKP-a krše osnovna ljudska prava. To se odnosilo na posebne istražne radnje. Nakon toga smo mi od Parlamentarne skupštine dobili zadaću napraviti izmjene i dopune ZKP-a, što smo i uradili. Kada smo taj prijedlog, na kojem je radila radna skupina sastavljena od stručnjaka sa svih razina BiH, VSTV-a, dostavili u Vijeće ministara, uopće nije uvršten na dnevni red. Dobivena su sva pozitivna mišljenja na takav prijedlog od svih relevantnih institucija, a na javnim konzultacijama nije bilo nikakva prigovora, no svejedno prijedlog zakona je ignoriran. Nakon toga se u Parlamentu BiH pojavio prijedlog SDA koji je navodno radila neka međunarodna radna skupina. Nakon toga može se govoriti o jednoj vrsti sapunice sa ZKP-om kroz Zastupnički i Dom naroda. U jednome trenutku u Domu naroda bila su čak tri prijedloga izmjena zakona. Zahvaljujući iskustvu ljudi koji sjede u Domu naroda, u konačnici je usuglašen prijedlog koji je na kraju prihvaćen u oba doma s pet amandmana koje je uložio HDZ BiH.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije