Vijeće ministara BiH

IMENOVANJA Evo tko su novi ravnatelji državnih agencija

29.07.2020.
u 14:16

Vijeće ministara BiH usvojilo je program rada za 2020. godinu koji će Glavno  tajništvo Vijeća ministara dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH radi upoznavanja. Zadatak Vijeća ministara BiH u skladu s programom za 2020. godinu je da, u koordinaciji s drugim razinama vlasti u BiH, iznađe blagovremene i adekvatne mjere, koje će u prvom redu sačuvati živote i zdravlje građana, a ujedno i realni sektor i zaposlenost.
Ključne reformske oblasti su: ekonomija, reforma javne uprave, eurointegracije, odnosi unutar BiH, suradnja s međunarodnim financijskim institucijama i međunarodnom zajednicom, vladavina prava, migrantska kriza, izbjeglice, raseljene osobe i povratnici te mladi, žene i ostale osjetljive kategorije.

Rukovoditelji institucija Vijeća ministara BiH zaduženi su da blagovremeno započnu aktivnosti na pripremi programa rada za 2021. godinu i dostave ga Glavnom tajništvu, najkasnije do 30. listopada 2020. godine, kako bi Glavno tajništvo Vijeća ministara BiH, kao središnje koordinirajuće tijelo postupka utjecaja procjene propisa, do 30.11. ove godine programe mogao usuglasiti sa institucijama Vijeća ministara BiH, radi njihovog pojedinačnog usvajanja i uvrštavanja njihovih izvoda u program rada Vijeća ministara BiH za 2021. godinu.

Vijeće ministara BiH prihvatio je Inicijativu Ministarstva financija i riznice za vođenje pregovora radi sklapanja Sporazuma o financiranju između Bosne i Hercegovine i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) – Projekt razvoja poljoprivrede i ruralnih poduzeća (READP).

Projekt će se provoditi na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine, i to u 90 općina podijeljenih u 10 klastera. Iznos predloženog zajma je 11,787.000 eura, od čega će 40% sredstava biti alocirano na Republku Srpsku (4,724.800 eura), a 60% na Federaciju BiH (7,062.200 eura). Rok otplate zajma je 18 godina, uz grace razdoblje tri godine.

Cilj projekta je bolja organizacija manjih proizvođača i njihovo udruživanje koje će doprinijeti lakšem osvajanju tržišta i novim radnim mjestima, a očekuje se povećanje proizvodnje i angažiranje mladih u agrobiznisu. Izravnu korist od projekta imalo bi 8.650 korisnika iz ciljnih domaćinstava i oko 5.000 neizravnih korisnika koji će imati koristi od povoljnih ulaganja u infrastrukturu.
Ministarstvo financija i riznice, nakon završenih pregovora, dostavit će Vijeću ministara BiH Prijedlog sporazuma s osnovama za njegovo sklapanje.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Nacrt programa javnih investicija/razvojno-investicionog programa institucija BiH za razdoblje 2021. – 2023. godine. Nakon što institucije BiH ažuriraju podatke o projektima u skladu s nastalim promjenama, kao i promjenama nastalim u procesu pripreme Zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2021. godinu, Ministarstvo financija i trezora dostavit će Vijeću ministara BiH na usvajanje Prijedlog programa javnih investicija/razvojno-investicijskog programa institucija BiH.

Nacrt programa sadrži podatke o 247 projekata, ukupno vrijednih 3 milijarde i 881,82 milijuna KM, od čega se oko 3 milijarde 566,52 milijuna KM odnose na ulaganja u kapitalne projekte, a 315,31 milijun KM na ulaganja u institucionalne projekte.

Vrijednost projekata koji izravno doprinose socioekonomskom razvoju iznosi više od 2,78 milijardi KM.
Trenutno se provode projekti vrijedni milijardu i 158,134 milijuna KM koji se financiraju iz domaćih sredstava, putem proračuna, granta i vlastitih sredstava, te iz inozemstva (zajmova i grantova).

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za svibanj 2020. godine, kada je prijavljeno 514 nezakonitih migranata, što je u odnosu na travanj ove godine četiri puta više.

Najveći broj nezakonitih migranata prijavljenih Službi za poslove sa strancima u svibnju ove godine su bili državljani Pakistana (173), Afganistana (143), Maroka (58), Bangladeša (49) i Alžira (25).
Istovremeno je u svibnju smanjen broj migranata koji borave u u specijaliziranim ustanovama institucija BiH te privremenim prihvatnim centrima za smještaj migranata.
U centrima za smještaj migranata 31. svibnja boravile su ukupno 4384 osobe, dok je 30. travnja ove godine taj broj iznosio 5604 osobe.
U prvih pet mjeseci 2020. godine, od ukupno 5086 nezakonitih migranata prijavljenih Službi za poslove sa strancima, namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazalo je 4726 osoba, a samo njih 78 podnijelo je zahtjev za azil.
Od početka siječnja do kraja svibnja ove godine iz proračuna IPA projekta "Posebne mjere za potporu odgovoru na izbjegličku i migrantsku situaciju u BiH" realizirana su sredstva u iznosu 12.484.304,00 eura, od čega u svibnju 3.763.813,00 eura.
Prema informaciji IOM-a, u svibnju ove godine nije bilo uplata donatorskih sredstava na Jedinstveni račun trezora iz agencija UN.
Vijeće ministara BiH dostavit će Informaciju o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za svibanj 2020. godine Predsjedništvu BiH na daljnje razmatranje.

Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, donesena je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o privremenom prekidu izdavanja viza u DKP-ima BiH, čime Bosna i Hercegovina slijedi viznu politiku Europske unije.

Izmjenama i dopunama definirano je da se zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih epidemijom virusa COVID-19 u BiH privremeno obustavlja zaprimanje zahtjeva za izdavanje viza tipa C u svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u svijetu, uz izuzetke koji uključuju određene kategorije stranih osoba.
Istovremeno se nastavlja zaprimanje zahtjeva za izdavanje viza tipa D u skladu s važećim zakonskim i podzakonskim aktima Bosne i Hercegovine.

Na sjednici je usvojena Informacija o povećanju stupnja transparentnosti rada Vijeća ministara BiH i boljem informiranju bosanskohercegovačke javnosti o njegovom radu.

Glavno tajništvo Vijeća ministara BiH zaduženo je da do kraja 2020. godine objavi materijale uz dnevni red sjednica nakon usvajanja zapisnika i izvrši reorganizaciju podataka na web-stranici u svezi sa sjednicama. Također će osiguraiti uvid javnosti u tijek sjednice Vijeća ministara BiH, a bit će objavljene i videosnimke s konferencija za novinare, nakon sjednica.

U proračunski zahtjev za 2021. godinu uvrstiti će se potrebna sredstva u visini oko 50.000 KM za realizaciju mjere otvaranja Vijeća ministara.
Ova mjera će, uz odgovarajuću rekonstrukciju dvorane i nabavu opreme, uključivati i pokrivenost kamerama sale u kojoj se održavaju sjednice, što će omogućiti videostraming sjednica, odnosno objavu snimljenog sadržaja u realnom vremenu ili nakon završetka sjednica.

Na ovaj način počinje realizacija zaključaka koje je inicirao predsjedavajući Zoran Tegeltija, a prihvatio VM BiH na svojoj 1. sjednici, kada je izražena opredijeljenost da se sjednice otvore za javnost i omogući bolje informiranje javnosti, te podigne stupanj transparentnosti rada.

IMENOVANjA

Vijeća ministara BiH imenovalo je Džemila Hajrića za ravnatelja i Slobodana Dojčinovića za zamjenika ravnatelja Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, kao prvorangirane kandidate nakon okončane procedure javnog natječaja koji je provela Agencija za državnu službu.

Dženan Salčin razriješen je dužnosti direktora Agencije za javne nabave BiH i za v. d. ravnatelja imenovao Muamara Bandića.
Prethodno je VM BiH upoznat s mišljenjem Agencije za državnu službu BiH, koja je provela javni natječaj za ravnatelja Agencije za javne nabave BiH te jednoglasno odbacio prijedlog da se za ravnatelja ove agencije imenuje Kenan Vehabović.

VM BiH naložio je Agenciji za državnu službu BiH da raspiše novi natječaj za ravnatelja Agencije za javne nabave BiH.

Muamer Bandić razriješen je dosadašnje dužnosti ravnatelja Agencije za rad i zapošljavanje BiH, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije