Zastupnik u Zastupničkom domu BiH

Imamović: Kralj Tvrtko je značajna povijesna figura, moramo čuvati istinu o njemu

spomenik kralju Tvrtku I
Fena
30.08.2023.
u 19:13

Kralj Tvrtko I Kotromanić bio je, kaže Imamović, najjači vladar Srednjeg vijeka.

Zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i bivši gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović komentirao je postavljanje spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću u Sarajevu, kazavši kako mu je drago da je u glavnom gradu BiH takav spomenik podignut prvom bosanskom kralju.

Imamović podsjeća da je Tvrtko bio bosanski ban koji je to postao s 15 godina jer je njegov prethodnik Stjepan II Kotromanić iznenada umro. Tvrtko je kasnije toliko ojačao koristeći okolnosti i proglasio se kraljem koji je uvijek stolovao u Bosni. Bio je, kaže Imamović, najjači vladar Srednjeg vijeka.

Navodi da je on značajna povijesna figura koja pokazuje da je Bosna bila suverena i da je imala kraljevstvo, a posebno je to važno zbog našeg identiteta. 

- Mislim da su slični motivi podizanja spomenika kralju Tvrtku kakvi su bili i kada smo podizali spomenik u Tuzli 2012. godine. Radi se o osobi koja integrira i moramo čuvati istinu o njemu i u spomeničkoj kulturi, i u školskim programima i knjigama, i u znanstvenim radovima, i u manifestacionoj kulturi - smatra Imamović.

Kada bi netko zabranio nekoj zemlji, Austriji ili Italiji da koristi kulturno-povijesno naslijeđe i spomeničku kulturu u funkciji razvoja, Imamović kaže da bi zemlja bankrotirala jer postoje tri institucionalna faktora razvoja, a to su kulturno naslijeđe, prirodno naslijeđe i ljudi.

- To nije dovoljno zastupljeno u bh. kulturi i u tom smislu smo nekulturni jer zanemarujemo kulturu. Zato samo u Tuzli uradili ono što možemo, da baštinimo najstariju proizvodnju soli, da Trg slobode priča srednjovjekovnu priču - pojasnio je Imamović.

Smatra da BiH nedostaje kulturna strategija što se mnogo bolje radi u zemljama susjedstva, s druge strane to se u BiH zanemaruje, a vaša povijest vaša je biografija, i zato je važna spomenička kultura posebno za mlađe generacije.

Uskoro će biti odigrana i prva bosanskohercegovačka kraljevska opera "Tvrtko, kralj bosanski" koja se temelji na romanu "Ljetopis o kralju Tvrtku" autora Jasmina Imamovića. Autor opernog libreta je dramski autor i profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Almir Bašović, a kompozitor je Ammar Jažić.

Naim, u Sarajevu je u utorak postavljen spomenik jednom od najznačajnijih srednjovjekovnih vladara Bosne - kralju Tvrtku I Kotromaniću, a za dan otvaranja spomenika izabrana je 834. godišnjica potpisivanja Povelje Kulina bana.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije