Pravni stručnjak:

Imamo plan za arbitražu, čekamo samo konsenzus

arbitraža
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
26.07.2015.
u 11:18

Ministarstvo je obavijestilo i Europsku komisiju – predsjednika Jeana-Claudea Junckera te prvog potpredsjednika Fransa Timmermansa, zaduženog za vladavinu prava – o tome što je Hrvatska poduzela u situaciji vezanoj za “duboku kompromitaciju arbitražnog postupka

Hrvatska je utvrdila pravni put za daljnje korake u vezi sa skandalom s arbitražom sa Slovenijom, ali će pričekati da u ponedjeljak prođu konzultacije premijera Zoran Milanović sa šefovima klubova parlamentarnih stranaka te odgovor Suda, koji bi trebao, nadaju se, doći do utorka – prije nego ga javno priopće. Nadaju se da će sve parlamentarne stranke prihvatiti rješenje do kojeg je došla skupina eksperata i MVP.

U petak poslijepodne u Haag je iz MVP-a poslana opsežna dokumentacija i pismo u kojem se navodi kako su materijali o komunikaciji između arbitra kojeg je imenovala Slovenija Jerneja Sekoleca te slovenske agentice pred sudom Simone Drenik, koje je objavio Večernjak, otkrili kako su kršena temeljna načela postupka te da je teško i sustavno kršena neovisnost i integritet arbitražnog postupka. U pismu Sudu poziva se preostale suce arbitre da žurno pregledaju materijale koji sadrže informacije koje su nanijele golemu štetu integritetu cijelog postupka, ali i javnoj percepciji legitimiteta postupka te se poziva Sud da se očituje o iznesenom.

Izloženo je, također, argumentirano hrvatsko stajalište o navedenom. Ministarstvo je obavijestilo i Europsku komisiju – predsjednika Jeana-Claudea Junckera te prvog potpredsjednika Fransa Timmermansa, zaduženog za vladavinu prava – o tome što je Hrvatska poduzela u situaciji vezanoj za “duboku kompromitaciju arbitražnog postupka kojem smo prišli u dobroj vjeri, poštujući sva pravila međunarodnog prava i međunarodnog sudovanja”.

U isto vrijeme slovenski mediji provlače tezu da su hrvatske tajne službe sve ovo zakuhale kako bi “minirale” arbitražni sporazum zbog neformalnih informacija da su suci skloni da u graničnom prijeporu daju za pravo Sloveniji.

>>Slovenski mediji: ‘Hrvati sve zakuhali da miniraju arbitražu’

>>'Sudbina arbitraže u hrvatskim je rukama'

Komentara 1

H2
hercegovac - 2
16:42 26.07.2015.

Konačno da se Hrvatskoj politici otvore oči prema politici tzv. prijateljske Slovenije, a to se moglo vidjeti kroz njihovo ponašanje u Domovinskom ratu, zadržavanje teritorija SV. Gere i nekih pograničnih područja do blokade Slovenije kod pregovora za ulazak Hrvatske uu EU i najnovija ekspanzija na Hrvatski teritorij preko Arbitražnog suda i konačno treba reći Sloveniji dosta je... i pozvati ih na uljudno i normalno ponašanje kao susjedne a i prijateljske zemlje ako žele i bez ikakvih pretenzija na Hrvatski teritorij za koji je proliveno toliko nevine krvi.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?