Hrvatski likovni umjetnik

Igor Rončević: ‘Studentima dajem petice jer ih zapravo život ocjenjuje”

20.01.2022.
u 16:30

Rončević je iznio primjer dinamike vremena i videoigara kao vizualnog svijeta koji nam se nudi paralelno uz ono što nazivamo “klasičnom umjetničkom produkcijom”

Sveučilišna galerija u Mostaru ugostila je hrvatskog likovnog umjetnika, sveučilišnog profesora i akademika Igora Rončevića, piše Večernji list BiH. Poprilično neformalnom, ali vrlo motivirajućem razgovoru, prisustvovali su studenti nekoliko studija Filozofskog fakulteta, studenti Akademije likovnih umjetnosti te učenici Srednje škole likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića, kao i rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić, pomoćnik rektora za umjetnost red. prof. art. Stjepan Skoko, voditelj Sveučilišne galerije Marin Ivanović te profesori Ivana Ćavar i Dario Pehar.

Brojne anegdote

Likovni i književni kritičar Milan Bešlić vodio je razgovor s akademikom Rončevićem, prilikom čega je dao iscrpan uvod u povijest apstraktne umjetnosti i hrvatske tradicije apstraktne umjetnosti koja se neposredno nadovezuje na srednjoeuropske tokove te biva s njima neraskidivo vezana. Toj istoj tradiciji pripada i slikarstvo akademika Rončevića koji je sudionicima iznio brojne anegdote iz svoga pedagoškog rada kao dugogodišnjeg profesora na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i likovnog umjetnika, slikara koji za svojim štafelajem u ateljeu svoga doma u Zadru dnevno i dalje radi po nekoliko sati.

Uz brojne kulturne, književne, filmske, povijesne i suvremene reference kojima je naglasio važnost intelektualnog raščlanjivanja stvarnosti u kojoj živimo, Rončević se prisjetio i nekoliko osobnih anegdota, među kojima je ona o tome da “studentima daje petice jer ih tek život zapravo ima ocijeniti i potvrditi ili negirati tu ocjenu” naišla na izvrstan prijam u akademskoj publici.

Također je istaknuo rapidnu dinamiku vremena u kojemu živimo i iznio primjer videoigara kao vizualnog svijeta koji nam se nudi paralelno uz ono što nazivamo “klasičnom umjetničkom produkcijom”. U povodu svoje aktualne izložbe u Sveučilišnoj galeriji, naglasio je kako za njega ciklus “Zlato i srebro Zadra” predstavlja “slikanje ljepote”, odnosno likovnost koja ne robuje predmetnosti niti sviđanju, nego govori jezikom emocionalnosti i neposrednosti. Na studentske upite odgovorio je kako ne robuje disciplini, ali voli red te smatra kako iz samoga rada proizlazi ono što bismo kolokvijalno zvali inspiracijom.

Mladim umjetnicima je savjetovao da se ne boje istraživati svoje interese te da traže glas neprolazne likovne kvalitete koji nije ovisan o trendovima niti o očekivanjima sredine ili vlastitih nesigurnosti. Milan Bešlić je naglasio da je Rončević pripadnik zagrebačkog intelektualnog kruga koji je odgojio generacije mladih umjetnika te je njegova filozofija rada i životnih istina utkana u njihovo djelovanje na suvremenoj hrvatskoj sceni. Kao takav, zadužio je brojne naraštaje hrvatskih umjetnika i hrvatsku kulturu u cijelosti te je ostavio trag “Klase Rončević” kao što ju je dosjetljivo nazvao Ivica Župan.

Dva filma

Sveučilišna galerija započela je seriju gostujućih predavanja renomiranih likovnih umjetnika razvijajući svijest o svojoj ulozi u akademskoj i široj zajednici, a prvenstveno u umjetničkom krugu kojemu gravitiraju nastavnici i studenti Akademije likovnih umjetnosti, mostarski slikari i povjesničari umjetnosti, likovni kritičari, ljubitelji umjetnosti i kolekcionari. Nakon razgovora ravnatelja Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, povjesničara umjetnosti Branka Franceschija sa slikarom Vatroslavom Kulišem u povodu njegove retrospektivne izložbe koja se održala u listopadu prošle godine te ovog razgovora Milana Bešlića s akademikom Igorom Rončevićem, slijedi susret s multimedijalnim suvremenim umjetnikom međunarodne reputacije, Zlatkom Kopljarom.

U produkciji Sveučilišnog medijskog centra, u nastanku su i dva dokumentarna televizijska filma, jedan o Vatroslavu Kulišu, a drugi o Igoru Rončeviću, o njihovim životima i djelu, u kojima sudjeluju brojni govornici, mahom kolege umjetnici i hrvatski povjesničari umjetnosti te likovni kritičari.

Neposredan povod su njihove izložbe u Sveučilišnoj galeriji, ali dokumentarni filmovi obuhvatit će njihova cjelokupna autorska djelovanja, uklopivši time neposredno hrvatsku modernu umjetnost u korpus ovovremene umjetničke scene u Mostaru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije